Lees dit verhaal in het Engels

Bram's 16v conversion


Je bent eindelijk na bijna 3 jaar klaar met het opknappen van een 205 1.9 GTI. Bijna alles is vervangen voor origineel nieuw materiaal. Nu komt de tijd om na de RDW-keuring de weg op te gaan. Ik had nog een probleempje, maar dat was geen punt waarop de wagen afgekeurd werd. Het CO was veel en veel te laag. Je kon gerust zeggen dat die er niet was. Maar je wilt toch na zo'n lange tijd sleutelen dat alles ook echt 100% is en dus toch maar even naar een Peugeot- specialist om te kijken of die me hiermee verder konden helpen. Ik had zo'n beetje al alles geprobeerd, maar ik kwam er gewoon niet uit. Vele metingen en handelingen later werd er een ding al duidelijk. Dit was voor mij ook reden om bijna hartverlamming op te lopen. De wagen die toch nog behoorlijk goed liep en optrok bleek op ietsje meer dan twee cilinders te lopen  (zoals dat heet). Geen compressie tot weinig in 3 cilinders. Conclusie revisie van het gehele blok en dus een hartverlamming voor mij. Alweer blok eruit en alweer sleutelen en ditmaal een blok reviseren wat ik nog nooit gedaan had. Maar vol goede moed begonnen en een goede week verder (en wat avondjes klussen) eindelijk klaar. Blokje zat er weer opnieuw in met nieuwe zuigers, zuigerbussen, lagerschalen, kleppen, klepgeleiders en nog wat aanpassingen om het vermogen nog wat omhoog te brengen. Tijd om weer eens te gaan rijden. En inderdaad er was meer trekkracht. Toen was het tijd om het CO maar weer eens af te laten stellen. Verrassing nog steeds geen CO en ditmaal zakte mijn broek gewoon bijna af. Wat nu weer?? Nu kon niemand me meer verder helpen en ben ik na eerst maar eens een maandje gewoon die 205 te laten staan weer eens gaan kijken. Na een paar dagen had ik eindelijk het probleem gevonden en kon ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Kennen jullie het niet bijna standaard probleempje van de 205 GTItjes? Nou bij bijna elke GTI is de olievuldop losgebroken van het inlaatspruitstuk (die plastic houder die met twee boutjes hierop vastzit). Een van die boutjes zat niet meer in dit spruitstuk, maar nu bleek dat dit gat helemaal door het aluminium zit en dus haalde mijn Peugeotje "wat" extra lucht naar binnen. Misschien een idee voor iemand die zijn Pug niet door de APK krijgt vanwege een te hoog CO gehalte!! Geloof me het daalt drastisch. Anyway bout in het spruitstuk geschroefd en wat denk je er was weer CO.

Zo heb ik bijna een jaar gereden en toen kwam het mijn mooie geheel herstelde antraciete 205 kreeg een aanvaring met een barrel van een Mitshubishi Colt. Resultaat een voorkant die er niet meer uitzag. Geloof me op zo'n moment doet het echt pijn als je zo lang aan een wagen hebt gewerkt. Expert geweest en de uitkomst Fl. 4000,- schade. Maargoed nu ben ik zelf niet meer bang om het zelf te maken en dus maar weer begonnen (alweer). Na twee weekjes had ik de Peugeot weer zover dat ik er weer de weg mee opmocht. Letterlijk mocht. Alleen dit gemonteerd: Bumper, motorkap scherm, koplampen. Zo heb ik weer een aantal maanden gereden, het wagentje zag er niet meer uit. Inmiddels was de zomervakantie begonnen en na mijn vakantie in Frankrijk ben ik begonnen met het volledig uit elkaar halen van de Pug. Waarom? Nou ik had na het ongeval geinformeerd bij wat autospuiters wat het koste om de voorkant opnieuw te laten spuiten en dat was bijna net zoveel als wat ik betaald had om heel mijn wagen te laten spuiten de eerste keer. De keus was voor mij toen niet moeilijk meer. Helemaal opnieuw, dan maar wat (veel) meer werk en een andere kleur. Iets aparters. Meteen van te voren zijskirts gemonteerd en alle lijsten en bumpers ook mee laten spuiten. Na meer dan een 6 weken kon ik weer rijden in een voor vele mensen nieuwe auto. Je staat versteld wat een andere kleur op je auto kan doen.

Nu heb je zo'n beetje van alles gedaan aan je Peugeot. Eentje helemaal opgeknapt (2x), motor gereviseerd en getuned. Maar je wilt naast een apartere kleur wat meer anders. Het vermogen mocht wel wat hoger zijn. Ik had met mijn 1.9 8V al heel wat aanpassingen gedaan en laten doen. De compressie was verhoogd en het vliegwiel was afgedraaid. Ik had een powerbobine, cycloon en een K&N filter. Andere nokkenas en nokkenastandwiel (zo'n verstelbare). De kop was geheel gereviseerd en toen ook gelijkertijd geflowed. Met andere woorden het liep goed, erg goed. Ook helemaal geen problemen met een onregelmatig toerental. Dit was ook mede dankzij de chiptuning. Dat scheelde ook al zonder al die aanpassingen. Maarja op een bepaald moment ga je je afvragen of je nog wel meer uit zo'n 8V kunt halen (en ook nog betaalbaar is). Ik had altijd al een droom om er ooit eens een 16V in te bouwen en dit begon opeens steeds vaker op te spelen.

Op een gegeven moment maar eens gaan zoeken naar een T16 blok van een 405. Dit wilde ik eigenlijk het liefst. Maar dit bleek onbegonnen werk te zijn en dan bedoel ik qua het vinden van zo'n blok. Heel Nederland alle sloperijen 10 keer gebeld en ook in Duitsland en Belgie geen succes. Mijn Frans was niet goed en dus na twee pogingen ook daar maar gestopt. Toen heb ik mijn zinnen maar gezet op een 2.0 MI16 blok. De 1.9 wilde ik liever niet door het koppel wat pas lekker was bij een hoger toerental. Ik wilde koppel en dan ook onderin. Weer heel Nederland een paar keer afgebeld en na een paar weken succes. Een 2.0 16V uit een Peugeot 306 S16 met maar 51.000 op de teller. Onder het moto van eerst kijken en dan pas kopen gaan kijken. Zag er erg goed uit dat blok en dus toch maar besloten om het te kopen (Sloperij de Vos uit Boven Leeuwen, thanx for everything!).

Toen begon het het inbouwen van dit blok. Tjonge hoe pak je zoiets aan? Nog nooit gedaan, maar gelukkig kwam ik in kontakt met Martijn (Je kent hem wel de ontwerper van deze site en inmiddels een goede bekende van mij). Martijn bedankt voor al je steun en informatie die je me gegeven hebt om dit gevaarte in mijn 205je in te kunnen bouwen. Ik ben als volgt te werk gegaan. Ik had mijn 1905 cc blokje en alle daarbij horende delen al uitgebouwd voordat ik de 2.0 16V gekocht had en ben begonnen met het tectyleren van het motorruim. Vond ik wel handig voor de komende winter. Toen maar het halve dashboard verwijderd om de aansluitingspunten te gaan zoeken voor het nieuwe blok. Toen kwam de tijd om het blok op te gaan halen bij de sloop. Eenmaal thuis uitgeladen en kijken (lang kijken, jezus wat een enorm gevaarte). De dag erop maar eens bij Peugeot langs voor schema's. Ja vergeet het die gaven ze dus niet (stelletje zeikerds), maar gelukkig was daar Martijn weer. Hebbes en nu maar eens allemaal gaan uitzoeken en nameten. Een flink aantal dagen later was ik eruit. Het blok kon erin gehangen worden in principe. Maar ik had nog wat problemen. Eentje was de koppeling en de andere de versnellingsbak. De koppeling van een 1.9 GTI past niet op het vliegwiel van de 2.0 16V en was waarschijnlijk ook niet sterk genoeg geweest. Dus op zoek naar een andere bruikbare. Dit werd de koppeling van een 309 GTI 16V met het druklager van de 205 1.9 GTI. Een probleem minder. Laatste probleem was mijn versnellingsbak. Ik heb er een aantal liggen, omdat ik naar aanleiding van een van de verhalen op deze site die aangepast had. Ik had een complete close-ratio 1.6 bak onder mijn 1.9 GTI liggen (scheelde al veel toen). Deze bak wilde ik ook weer onder de 2.0 16V hebben. Het probleem zat hem in het feit dat ik in die bak geen BDP-sensor (Bovenste Dode Punt) had zitten en die was wel nodig voor de 2.0 liter. Dus een bak uit het rek getrokken waar die wel inzat en de versnellingen en de eindreductie omgewisseld in die bakken. Volgende probleem opgelost. Toen was het tijd om de bak en het blok samen te voegen en nu kon het blok in de 205 gehangen worden. 

 

 

Enige tijd later zat het blok erin. Nu moest alles nog aangesloten worden. Eerst maar begonnen met de koelslangen. Kachel weer intact. Nu de radiator nog terugplaatsen. Het probleem wat je hebt met de 1.9 16V heb ik gelukkig niet. Ik kon zo mijn radiator terugplaatsen en had nog een goede cm tussen het inlaatspruitstuk en de radiator. Yes!! Alleen moest ik in de slotplaat wat deuken maken voor het inlaatspruitstuk (anders kwam die daar tegenaan). Wel weer een probleem tegengekomen. Het expansievat paste niet meer op de standaard plaats. Op de slopen op zoek gegaan naar wat anders, maar niets kunnen vinden. Dus verplaatsen. Hij zit nu tussen de hoofremcilinder en de accu. Toen werd het tijd voor de electrische aansluitingen. Eerst alles aangesloten en starten zonder uitlaat. Een ontzettende teringherrie, maar lopen. Uitzetten meteen en nu wilde ik eerst de ECU naar het dashboardkastje verplaatsen. Onder de motorkap leek me niets. Ooit eens meer dan 40 draden verlengd?? Geloof me dat is niet grappig en kost erg veel tijd. Maar na vele uren zat hij in het dashboardkastje.

 

 

 

Weer wat klaar. Nu nog zo'n beetje een ding (erg belangrijk); de uitlaat. Weer een project apart (lees anders maar eens bij Martijn zijn verhaal over de 205 Turbo). Op zoek gegaan naar de beginpijp van een auto die op mijn spruitstuk zou passen. Na veel zoeken kwam ik op eentje van een Citroen BX. Het is dus echt moeilijk om een pijp te vinden die een even grote (of ietsje kleinere) monding heeft als de katalysator die eigenlijk op dit blok hoort. 

 

 

Maar ik had er een en het mooie was dat deze vrij goed de wagen volgde. Ik moest hem alleen wat inkorten, zodat ik de middendemper kon plaatsen (nu nog die van de 205 GTI, maar die geeft teveel tegendruk en zal het dus binnenkort wel begeven). Verder nog ff een moer in de buis gelast voor de lambdasonde en monteren van het geheel.

 

 

Eindelijk weer rijdbaar. Alles dichtgebouwd en de weg op. Lekker eerst warmrijden en dan eens het pedaaltje indrukken. Effect.... hoofd en rug in de stoel gedrukt. Wat een ontzettende kracht (ook onderin). En wat kijken de mensen raar als je wegrijdt. Maar daarvoor doe je het. Om wat aparters te hebben en mensen versteld te doen staan. Nu moet ik nog eens een andere midden -en einddemper gaan monteren, dan is het inhouden wat hij soms doet ook weer weg. Verder wil ik in de toekomst weer eens een chiptuning gaan doen en wie weet wat nog meer. Maar eerst staat nu een volleder interieur (twee kleuren) op het menu. Jullie horen vast nog wel eens wat van mij en Martijn en anderen.

Groeten Bram