205 Dimma,….

        'NOS-ed'

 

 

Na een halfjaar in een “gewone” 205 gti te hebben gereden wou ik er wat speciaals bij hebben. Mijn oog was gevallen op het uitbouw pakket van de firma Dimma (heel breed). Na een aantal dealers en tuners gebeld te hebben bleek het pakket helaas niet meer leverbaar te zijn, dat zou nabouwen worden. Ik kon via een kennis een gereviseerd 1.9 blok kopen en een compleet interieur dus dat zou het probleem niet zijn. Er zat maar een nadeel aan: het moest nog even in elkaar gebouwd worden. Dus op een vrijdag avond naar Emmen gereden om het blok op te halen en een avondje lekker te gaan stappen (best gezellig daar). De  dag erop met de onderdelen terug richting Lichtenvoorde. Zo de eerste stap was gezet nu op zoek naar een carrosserie. Enkele weken en 50 autosloperijen later had ik nog steeds niks geschiktst gevonden, tot de dag dat ik een beetje aan het rond rijden was en daar zomaar een DIMMA bij een handelaar stond. Nog een keer goed kijken…. Ja DIMMA !!! Aangebeld, een beetje heen en weer gelul over de prijs, gestart maar niet gereden want de auto was niet verzekerd, een prijs afgesproken (lachertje), overgeschreven, verzekerd, inpakken en wegwezen. Na de eerste 20 meter had ik zoiets van: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen. De vloerbekleding was nagenoeg zwart i.p.v. rood, de auto was uitgeleefd en er begon zich achter mij een mistbank te vormen waarvan je toch echt zou denken dat er een smog alarm gegeven zou worden. Ach ja dat moeten we maar voor lief nemen. Eerst maar eens tanken olie controleren een warm rijden. Na een kilometer of 20 te hebben gereden maar eens uitgeprobeerd of hij nog een beetje vooruit te branden was. Hij was echt bloedsnel vanuit stilstand en het door trekken in 2/3/4 maar een echt hoge top was helemaal zoek 180 op de teller was nog haalbaar maar daar hield het mee op.  

 

Na de boel eens goed bestudeerd te hebben bleek er een nokkenas van dr. Schrik in te liggen wat een heleboel verklaarde. Ik was er na een  paar 100 kilometer wel achter dat er met het blok iets goed mis was: elke 250 kilometer een litertje olie erbij gieten en een halve liter koelvloeistof. De carrosserie zag er nog redelijk uit maar de achter klep vertoonde al sporen van roest. Hier en daar was het polyester aan het rotten. In oktober zijn begonnen met het demonteren van de auto, we hebben het blok uitgebouwd en uit elkaar gehaald. Toen kwam ook de oorzaak aan het ligt waarom de auto slecht stationair liep en de top niet hoog lag: er miste hier en daar een stukje koppakking J

 Toen de boel uit elkaar lag zijn we maar eens gaan nadenken naar denken waar we pk’s van dan kunnen halen. Op het eerste moment viel de keus op een 16v blok uit een BX met andere nokkenassen en een spagetti  spruitstuk. Dit zou echter allemaal erg duur worden (4000 gulden voor een goed blok en dan komen de nokkenassen en het spruitstuk er nog een keer bij.) Toen was ik bij van der Welk in Doornenburg en  deze beste man rade mij aan NOS (NITROUS OXIDE SYSTEM = lachgas) te gaan mengen met het brandstof mengsel. Het voordeel van NOS is dat het zich bij een temperatuur van ongeveer 300 graden Celsius ontbindt en er zuurstof en stikstof vrij komt. De zuurstof mengt zicht met de brandstof waardoor je een veel rijker mengsel krijgt en de stikstof zal voor een extra koeling zorgen. Het is in de praktijk mogelijk om een vermogens winst van 50 procent te halen. Volgens berekeningen van der Welk moet het uiteindelijk vermogen op de krukas op ongeveer 225pk uitkomen en dit zijn echt pk’s (full race nokkenas, spagetti spruitstuk, hoge compressie zuigers en dus NOS.) Er zit echter een nadeel aan NOS: de pakkingen, keringen en lagers krijgen veel meer op hun lazer dan in een normaal blok en dus heb ik contact gezocht met Moredo motoren Revisie deze mensen hebben ruime ervaring met het reviseren van snelle motoren (Onder ander  ferrari motoren maar ook veel bmw 8 cilinders etc.) zij zijn op dit moment druk om het blok zo op te bouwen dat het een stootje kan hebben zodat ik me hier geen zorgen over hoef te maken.

En dan de carrosserie. Deze blijft zoveel mogelijk in de originele staat. Het enigste wat veranderd gaat worden is de voor spoiler hier komt een DTM lip onder en het geheel wordt een centimeter of 6 verlaagt (ik kon nu al niet over drempels heen zonder de voorspoiler te horen schrapen dus in het vervolg maar een paar lange planken op een imperiaal meenemen J) Op het eerste moment wordt de auto Jamex verlaagd en zo rond mei 2000 hoop ik er een intrax onderstel onder te bouwen (volledig in hoogte en stugheid te verstellen). De kleur is ook al bepaald hij wordt weer rood … alleen nu een tintje feller dan de standaard peugeot rood. De kleur die er op komt wordt gebruikt door Mazda en is te zien op alle nieuwere 323f – jes etc. Het is een kleur die altijd glanst ongeacht de licht inval.

En verder. Er zal hoogst waarschijnlijk een dubbele laser einddemper van een honda crx onderkomen o.i.d. (eentje aan de linkerkant is zo zielig) Het interieur wordt opgeleukt met 2 rode Jamex kuipstoelen. Achterin komt geen achterbank. De tank van de NOS komt hier te liggen en een leuke subwoofer. 

De ICE zal grotendeels van Sony afkomen de X-plod serie is goed en niet al te duur. De headunit wordt er een met MD-speler en Cd-wisselaar de versterkers komen uit dezelfde serie als de luidsprekers en de subwoofer … das mijn Geheim. De bekabeling is van sinus live. En de accu van Optima.

 

Goed ik zal jullie allemaal op de hoogte houden van mijn Dimma avontuur en wie weet spreken we elkaar op een meeting of autoshow.

 

Groeten Ruben