Koen's 2.0 16v 


Een Pug 2.0 16V(olt). 

Het lijkt een beetje saai te worden als iedereen maar aan het ombouwen slaat. Dat wil zeggen met een normale Pug 8V behoor je tot de "normale" mensen. En dat is nu net wat ik niet wil, ik wil iets afwijkends hebben, iets wat een ander niet heeft of waar er maar een paar van rond rijden. Maar dat valt niet mee als je het mij vraagt. Kijk maar eens goed rond op deze site( vooral de afdeling Pug Stories).

 Maar goed ik was al een tijdje van plan om mijn 205 om te bouwen naar een snellere verzie dan normaal. Ik had al eens in de "vakbladen" van de jongens aan de andere kant van het kanaal gelezen dat het mogelijk is om in je 205 een motor uit een 405 MI16 te bouwen (MAXPOWER). Maar ik vond eigenlijk dat ik te weinig info aantrof in de "vakbladen" om zomaar aan het sleutelen gaan en een MI16 motor te kopen. Dus ging ik maar eens wat rond kijken op internet. En wat zie ik tot mijn stomme verbazing, Het is al een keer eerder gedaan door een Nederlander, de bouwer van deze site Martijn V. (Ik heb geen flauw idee waar die V voor staat). en die heeft op zijn site alles haarfijn uitgelegd. Echt een super site. Maar ondertussen is er ook een 306 S16 op de markt gekomen en  die heeft weer een beter lucht inlaat systeem waar door je meer koppel en vermogen hebt bij lage toerentallen. Dat is natuurlijk ook wel fijn en de techniek is ook verbeterd ondertussen. Hier alvast een paar foto's.

 

Hier staat de patiŽnt dan! Hij is klaar voor de transplantatie van een nieuw hart met meer kleppen
Je kent het wel. De accu moet bijgevuld worden. Een beetjes morsen, het lijkt net water en je laat het dan ook maar liggen waar het ligt. Les 1 altijd accuzuur opruimen. Als je klaar bent met vullen altijd alles droog maken met een oude doek en zeker niet de theedoek van je moeder gebruiken. Daarna naspoelen met water om het zuur te verdunnen en het weg spoelen. Vervolgens weer droog maken met een andere theedoek, sorry ik bedoel poetsdoek.
Ja, ik weet het. Het is een onduidelijke foto. Maar het gaat hier om de kunstsof lagerbussen die in het koppelinghuis zitten en de koppelingsgaffel ondersteunen. Deze lopen na verloop van tijd uit en worden heel erg hard. Uiteindelijk breken ze. Het lijkt er dan net op of dat er iets mis is met de koppeling.
Je ziet het goed, het is een nieuwe koppeling van een 309 1.9 16V op een 2.0 16v van een 306 S16, wel handig dat het past. Deze koppeling werkt volgens het duwsysteem, terwijl de originele volgens het treksysteem werk. Ik kom daar later nog wel op terug.

Hier heb je dan de drukgroep, met daar aan vast het druk-trek-lager. Deze heeft al erg zijn best moeten doen om al die trappelende pk's over te brengen naar de versnellingbak.

Dit is een close-up van een koppelingsplaat. We kijken hier naar een doorgesleten veer die de klappen moet opvangen tijdens het op laten komen van het koppelingspedaal. Ik weet eigenlijk niet precies hoe zo'n veer heet.
De nieuw koppeling van een 309 1.9 16V. ik hoop dat die het langer vol houdt dan die er op zat.
Op de foto de beruchte koppeling onder een andere hoek op de foto.

Op deze foto zie we dat de distributieriem al verwijderd is. Nu nog de twee spanrollen en de waterpomp vervangen.

 

Nu kun je heel duidelijk zien dat de nokkenassen geborgd zijn met een boor. Vergeet ze niet tijdig te verwijderen!

 
Dat is geen koppeling. Voor degene die denken dat ik alleen maar foto's van koppelingen maak en die niet zo thuis zijn in de auto techniek. Dit is nu een distributieriem. Die distributieriem zorgt er voor dat de kleppen op tijd open en weer dicht gaan. Als dat niet op tijd gebeurd, dan heb je al snel een groot probleem. Want de kans is dan groot dat de riem gebroken is en de kleppen door de zuigers hangen. Dus het is erg belangrijk datdie distributieriem op tijd wordt vervangen. En de nokkenaswielen op tijd staan.

Dit is de distributieriem die de Peugeot dealer levert.

 

Deze riem wordt geleverd door Gates, maar ik ga toch voor origineel.

 

Zo hangt de motor aan de verrijdbare motorsteun.

 

Dit is een metalen pakking van de waterpomp.

 

De waterpomp, nieuw uit de doos!

 

 

Nadat ik wat met andere pug 16v rijders had gesproken, was ik tot de conclusie gekomen dat een motor uit een 405 mi16 1.9 of een motor uit een 309 16v met meer dan anderhalve ton op de klok niet echt aan te raden is. Omdat de kans dan groot is dat de drijfstang van de 3de cilinder naar buiten komt. Omdat de zuiger gaat kantelen door de slijtage die na al die kilometers optreed. Dus dat leek me sowieso al geen goede keuze tenzij ik eerst die motor zou gaan reviseren. Dat was eigenlijk niet de bedoeling en dit bleek ook nog eens erg duur te zijn. Na wat rond bellen en surfen zag ik een motor te koop staan op het internet en ben ik gaan kijken. Het bleek een 306 S16 motor te zijn uit 1995. Hij heeft wel 10 pk minder dan de MI16 maar wel meer koppel onderin. Ik heb de motor nog lopend zien draaien dus dat zit wel goed. Kopen dus! 

Na dat ik de afspraak met de eigenaar had gemaakt op welke dag ik hem kon op halen ben ik meteen begonnen met het uitbouwen van mijn eigen motor. Dat was niet zo'n grote klus. Na een dagje werken lag de motor er uit. Netjes schoon spuiten en opbergen in de garage. Voor het geval ik er nog  onderdelen van nodig mocht hebben. Dan maar eens goed kijken hoe dat het met de rest van de auto was. Hier en daar bleken er toch nog wat onderdelen aan vervanging toe te zijn, dus die waren eerst aan de beurt. Iets wat ze bij de APK niet hadden gezien, 4 weken terug, was dat het stuurhuis-harmonica-rubber gescheurd was. En daar ik er nu goed bij kon komen heb ik het hele stuurhuis er maar uit gehaald. Even naar de dealer om ze te bestellen, dacht ik. Het duurde 3 weken voor ik de juiste harmonicarubbers in huis had. 

Verder kwam ik er achter dat de van binnenuit verstelbare koplampen het niet meer doen zoals dat hoort. Ook maar bestellen dus. Verder had ik al gezien dat mijn radiator zijn beste tijd wel gehad heeft. De gegolfde elementen tussen de koelkanalen waren helemaal weggeroest en daarom zag mijn motorblok er ook altijd roestkleurig uit. Nou ken ik iemand die heel erg goed is in het lassen van aluminium en het maken van radiatoren dus daar mijn oude verroeste radiator naar toe gebracht met de opdracht er een nieuwe voor me te maken van de zelfde afmetingen.

Ondertussen had ik de motor opgehaald en was al bezig met het over zetten van wat onderdelen. Maar eerst was de distributieriem aan de beurt. Die moest eerst vervangen worden samen met de twee spanrollen en de waterpomp. Zie foto's.

Daarna was de koppeling aan de beurt door wat rond te vragen kwam ik er achter dat  de koppeling van een 309 gti 16V moest passen. De koppeling die er nog op zat werkt volgens het trek systeem voor in de 306 S16. Die heeft een nieuw type bak met een andere koppelingbediening. Dit houdt in dat het druklager aan de koppeling vast zit en de gaffelvork aan het lager trekt in plaats dat hij er op duwt. Gezien het feit dat de koppeling toch al stuk was dacht ik dat het beter en vooral makkelijker was om een "normaal" werkende koppeling en drukgroep te gebruiken. En ja het werkt inderdaad, dat is weer meegenomen. Het mag ook wel eens een keer mee zitten. Aan de bak heb ik verder niet zoveel gedaan. Ik heb hem goed schoon gemaakt en de aandrijfas-keerringen vervangen. Wat er ook nog moest gebeuren was een stukje van de bak afzagen. Dat zat namelijk net in de weg bij het monteren op de motor(zie foto). Als je dat namelijk niet doet dan duw je het kunststof inlaatspruitstuk kapot bij het monteren. Nadat ik het oog van de bak had afgezaagd past het maar net. Maar dat is net voldoende.

 

Hakken en zagen. De versnellingsbak was iets te groot. Een oortje moest er af, dit kwam tegen het inlaatspruitstuk aan.

 

Op deze foto zie je dat alles weer gemonteerd is. Alles is weer schoon. Er zitten nieuwe gele bussen voor de koppelingsarm op. Voorlopig rij ik met de originele 1.9 versnellingsbak, maar dat zal wel gaan veranderen.

 

 

Dan heb je daar nog de stuurbekrachtiging, die ik er op wilde hebben voor ik de motor in de auto zou gaan hangen. Daar had ik het volgende probleem. De multiriem pulley van de gti stuurbekrachtigingpomp heeft 4 groeven en die van de s16 motor heeft er 6. Daarbij komt nog dat de pomp niet in een lijn staat met de krukas pulley. Gelukkig heeft Sander van zijn VTS blok nog een pomp over en kan ik die voor een mooie prijs over nemen. Deze heeft wel het goede aantal groeven maar ligt nog niet helemaal in een lijn met de krukas pulley. Dus daar nog wat aan gehobbyd en toen paste dat ook weer. Maar dat zelfde geld dus ook voor de dynamo ook te weinig groeven. Eerst maar eens een bezoek aan de sloop brengen. En kijk daar wat een geluk daar staat net een 306 XSI met de zelfde dynamo als een s16 dus die past. Hij was ook niet al te duur dus dat viel ook weer mee. Nu nog een multiriem voor de aandrijving. Dat was ook geen sinecure, aangezien dat de pulley van de stuurbekrachtigingpomp niet de standaard diameter heeft, waren alle riemen die ik had mee gekregen te lang (de pulley was ook wel erg klein). Ik keek nog eens een keer goed op de verpakking en daar stond iets wat leek op de lengte van de riem in MM. Even nameten en ja hoor dat leek vrij aardig te kloppen. Dus de rolmaat om alle pulley' s gedraaid en zo de lengte vast gesteld voor mijn riem. Terug naar de winkel en gelukkig ze hadden er een liggen die daar dicht bij in de buurt kwam. Weer thuis gekomen en proberen en ja hij past! Net of dat die riem er speciaal voor gemaakt was.  

 

Hier zien we de nieuwe radiator. Hij is volledig gemaakt van hoogwaardig aluminium.

 

Nu kun je de drie aansluitingen aan de dynamozijde goed zien. De middelste zit standaard niet op de originele radiator. Deze extra aansluiting is nodig voor de uitgaande slang van de oliewarmtewisselaar.

 

De andere kant. Hier zijn het termo-contact, de blauwe sensor, voor de ventilator en de aftapplug duidelijk te zien.

 
Het radiatorblok, zonder de aansluitingen, komt van Pace Products uit Engeland.

Het busje, een Vito, van de zaak geleend om het blok op te halen. Anders wordt het zo'n rommel in je eigen wagen.

 

Het blok moet natuurlijk wel goed vaststaan voordat je gaat rijden.

 

Thuis het blok met behulp van de takel uitgeladen.

 

De motorruimte dient natuurlijk wel schoon te zijn voordat je het nieuwe blok er in hangt.

 

Auto verhogen in plaats van verlagen! Op deze manier kun je goed bij de uitlaat.

 

Om er voor te zorgen dat de voorste uitlaatbocht niet tegen het schudbord aankomt moet er met behulp van de hamer wat plaats gemaakt worden.

 

Ik heb de ABS-pomp ook maar even schoongemaakt. Deze was erg smerig.

 

Stuurhuis met stuurbekrachtiging. Even schoonmaken en nieuwe harmonicarubbers monteren.

 

Eindelijk! Hij hangt er in. Het past precies.

 

Vooraanzicht. Er is nog veel te doen, voor ik de weg onveilig kan gaan maken.

 

Het rolletje moest vol.