Sander's GTi 2.0 16v VTS 


 

 

Mijn 405 MI16 blokje liep zo goed, alles werkte perfect en ik was er zogelukkig mee. Maar op een mooie avond was ik lekker aan het genieten van al die paardekrachtjes en daar was de drijfstang van mijn derde cilinder het helaas niet mee eens. Deze besloot hierop om naar buiten te komen. Omdat het nacht was wist ik nog niet wat er aan de hand was, ik belde mijn broer op en deze kwam eraan. Hij scheen een keer met zijn Mag-lite en ik kon zo mijn krukas zien zitten!

 

Op zoek naar een nieuwe 16 klepper, want ik ga nu niet meer met een 8kleppertje rondrijden, ik was juist zo blij dat hij zo mooi liep. Geen onregelmatigstationair lopen en geen geschok meer bij lage toerentallen (filerijden).

Eerlijk gezegd heb ik nog erg veel blokjes gevonden. Ik kon maar nietkiezen wat ik nou moest. Toen ik alle puntjes op een rij gezet had kwam ik erachter dat ikaltijd ongeveer even duur uit zou zijn. Of een ouder en goedkoper blok laten reviseren ofeen nieuwer en duurder blok.

Daar de oudere blokken 1.9 liter zijn en de nieuwere 2.0 leek de keuze al wat makkelijker. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een CitroŽn Xsara 2.0 16v VTS blokje uit 1999 met iets meer dan 2000 kilometer (nee, dit is geen typefout) op de teller. VTS staat voor het snelste Citroen model. Het blok is exact gelijk aan dat van de Peugeot 306GTi-6, maar bij Citroen zit er een 5-bak aan vast. Alles zat erbij, de complete kabelboom, computer, alarm voor de startonderbreker, sleutel met chip en ontvanger, versnellingsbak en alle kleine gerei die erbij nodig waren. Met andere woorden had ik dan alles nieuw!

 

Tijdens het dubben welk blokje ik nou moest kiezen had ik mijn oudemotor er al uitgehaald. Dit was een simpel klusje omdat alles nog maar net ingebouwd was, dus alle kennis was nog vers en er zat ook nog niks erg vast. Blokje netjes neergezet ende inmiddels aangeschafte VTS ernaast gezet om te vergelijken. Alle ophangpunten waren gelijk. Ook de schakelstangetjes konden er zo op. Ik hoefde alleen het langere stangetjemaar een kwart slag te verdraaien. De aandrijfassen pasten er ook perfect in dus dat wasook geen probleem. De kilometerteller is bij de Xsara elektronisch en bij mijn auto doormiddel van een kilometertellerkabel. Gelukkig paste het kunststof tandwiel gebeuren van deMI16 in de VTS. Echter bij mijn eigen auto zit de achteruit linksboven, en bij de Xsara rechtsonder. Door de kabel te verwijderen en de kunststof buis om de pook heen te vervangen was ook dit probleem opgelost. Ander plaatje in de pookknop en het was gepiept.

Ik heb gelijk mijn aandrijfassen weggebracht om deze te laten reviseren. Meteen maar effe een schema voor de kabelboom gehaald want er zitten me toch een partij draden aan dat blok! Als je dat gezien hebt heb je er geen zin meer in. Nu zit er op de Xsara een aircopomp en stuurbekrachtigingpomp. Hierdoor krijg je een enorme V-snaar welke gespannen zit door middel van spanrollen. De hele zooi eraf maar de dynamo is dus nietverstelbaar. Na een hoop geknutsel had ik een systeempje bedacht waarmee ik de dynamo welkon verstellen om zodoende de V-snaar strak te kunnen zetten. Echter zijn de korte V-snaren iets smaller dan de lange maar omdat hij nu veel minder moet aandrijven leek mij dat geen probleem.

Het blok kan er nu in. Ik ben benieuwd of het past want er zit een enorm spaghetti uitlaatspruitstuk op met vier enorme bochten. Heel voorzichtig hebben we het blokje erin gehangen en YES het spruitstuk past.

 

Nu heb ik op mijn gemakje alvast de meeste mechanische dingen aangesloten. De slangen, schakelstangen, kilometertellerkabel, etc, etc.

De koppelingskabel past ook, maar er steekt nu wel een enorm stuk draadeinde uit. Slijptolletje erop en klaar. De gaskabel was ook bijna 30cm te lang dus deze mag ook korter. Ik heb vast de bekabeling voor op de accu in orde gemaakt. En die plaat (hoe hij dan ook mag heten?) waar de motorkap in valt moest ook wat metaal inleveren anders kon hij er niet op. Dit heb ik ook vast gedaan maar deze verder nog nietgemonteerd. Nu de radiator nog effe aansluiten en het makkelijke werk is gebeurd. Nu gaathet ergste gebeuren; alle bedrading!

Ik ben begonnen door de sleutel van mijn Pug in het zwarte handvat vande Xsara sleutel te knutselen. Nu zat de transponder dus al in mijn sleutel. Vervolgens heb ik de spoel met hierop de ontvanger om mijn contactslot geknutseld. Dit past ookalleen maar als je de kappen om het contactslot en een stuk dashboard boven het contactslot aanpast. Maar dat is vrij aardig gelukt al zeg ik het zelf. Nu de schema’s bestuderen om zodoende alles aan te kunnen sluiten. Ik kwam erachter dat ikde centrale vergrendeling van de Xsara ook nodig had om de benzinepomp etc te kunnen laten functioneren. Op naar de sloop en nog wat onderdelen ophalen. De draadjes die ik weet hebik aangesloten en daarna zag ik dat er nog zo veel draden over waren en toen heb ik maarbesloten in paniek te raken en Martijn te bellen. Deze wist mij te vertellen dat ik mijnmotor beter nog niet kon verkopen en dat ik Bram maar eens moest vragen om langs te komenom te helpen. Zo gezegd zo gedaan en de eerste zondag daarop stonden Bram en ik tesolderen onder mijn kapje. Na een dik uur was het gepiept (ahum..) maar hij start niet. Dit kan verschillende oorzaken hebben, startonderbreker doet het niet, kabeltje verkeerd aangesloten, werkt niet zonder lambadasonde, enz. enz. Bram ging voor mij navraag doen enondertussen heb ik mijn uitlaat verslepen (lang leve de slijptol) en naar een goeie lassergebracht. Voor de zoveelste keer naar de sloperij terug om de lambadasonde en een anderekilometertellerkabelaandrijving te halen. Bram vertelde mij namelijk dat het kabeltje water origineel in zat niet alleen nodig is voor de kilometerteller, maar ook voor de computer om goed te lopen. Dus moet ik er nu eentje hebben waar ik beide kabels(mechanisch en elektrisch) op kan aansluiten. Nu het grootste gedeelte gedaan is, maar het toch niet werkt, heeft Bram mij gevraagd of hij de kabelschema’s (ruim 400 pagina’s!) mocht lenen om deze maar eens te bestuderen.

Ik kreeg een telefoontje van de sloperij dat ze de eigenaar van de Xsara gevonden hebben en deze wist ze te vertellen waar de reservesleutels en de kraskaart liggen. Deze kraskaart hebben ze bij CitroŽn nodig om wijzigingen in de startonderbreker te kunnen doen. Hierbij gaat het dan vooral om het programmeren van de transponders in desleutel. M.a.w. de computer vertellen dat hij op de desbetreffende sleutel moet starten. Nu heb ik eerst weer twee sleutels laten maken en deze in het handvat van de twee reservesleutels geknutseld.

Het leek Bram verstandig om eerst alle zelf aangesloten stekkers eerstnog eens na te meten en waar nodig te herstellen. Zodra dit zeker goed is kunnen de sleutels geprogrammeerd worden.

Ik heb een tabelletje gemaakt van elke stekker, met daarin per pool waardeze op aangesloten moest zitten. Vervolgens heb ik iemand meegenomen en hebben we stekkervoor stekker pooltje voor pooltje alles nagemeten. Er zat maar een draadje niet goed (een van de Ī100 viel mij toch zeker niet tegen, Bram bedankt!). Omdat ik nu overtuigd was van mijn bedrading heb ik alle kabels netjes weggewerkt en mijn computer, brandstofrelais,lambdasonde-stekker etc. weggewerkt. Ik wilde nu graag mijn sleutels laten programmeren.Op naar CitroŽn!

Bij CitroŽn aangekomen (slepen) hebben we de auto naar binnen geduwd. Hij sloot de computer aan op mijn diagnosestekker en mijn hartje begon toch iets of watveel sneller te kloppen. Er waren drie sleutels geprogrammeerd dus dat was goed. Hij vond een permanente storing of kortsluiting in het brandstofcircuit. Dus die monteur vroeg naar mijn schoksensor. Deze had ik echter niet gekregen maar dat vond ik niet zo erg want dat schokken bij lage toerentallen kan ik zelf wel bijregelen. Dat hoeft mijn computer niet te doen vond ik.

Hierop begon de monteur kostelijk te lachen en vertelde mij dat de schoksensor de brandstofpomp en de ontsteking uitschakelt als er een aanrijding plaatsvindt om zodoende brandgevaar te beperken.

Hierop liet ik hem het stekkertje zien waar deze schoksensor op hoort en hij pakte een draadje en verbond de twee polen van deze stekker. Ik stap in, gooi destartmotor rond en hij liep!!!!!

Helaas mocht ik die monteur niet in zijn armen vliegen van blijdschap, daarom had ik mijn vriendin meegenomen zei hij. Gelukkig voor mij stond er een Xsara met voorschade. Deze moest naar een schadeherstel bedrijf en ik mocht de sensor hieruit halen. Zij zouden dan een nieuwe bestellen en dan moest ik die nieuwe er weer in komen zetten. Aangezien ik dan tenminste kon rijden ben ik hiermee akkoord gegaan en weg was ik. Helemaal gelukkig.

Dezelfde avond nog kwam ik met mijn vriendin bij haar ouders en toen ik uitstapte zag ik een spoor van iets vloeibaars lopen precies daar waar ik gereden had. Hij stond te piesen nondeju. Ik heb de auto maar boven een put geduwd en hem laten staan die nacht. ’s Morgens heb ik een nieuwe slang gekocht en een nieuwe fles koelvloeistof en het probleem was opgelost. Gelukkig maar want de volgende dag was onze toertocht (28 mei). Daar deze toertocht speciaal voor mij een week verzet was wilde ik toch erg graag mee.

 

Tijdens de toertocht heb ik alleen een klemmetje iets moeten aandraaienen verder heeft hij het tot de dag van vandaag perfect gedaan.

Ik moet nog een andere middendemper kopen, aldus Bram, maar tot nu toeheb ik het gevoel dat mijn Mi16 motor zeker niet langzamer was. Onderin is de VTS iets rapper maar boven de 5500 toeren denk ik zelfs dat de Mi16 er meer zin in had. Het kan natuurlijk ook zijn omdat mijn Mi16 achteraf gezien gewoon versleten was. Dan heeft hijdoor de speling op de lagers minder weerstand en is erg snel maar loopt wel kapot. Al met al ben ik erg tevreden!

Ik moet wel zeggen, er zit een bijzonder gaaf geluid in.