Lees dit verhaal in het Engels

   Een 'Opgeblazen' verhaaltje….

De regenachtige zondagmiddag kwam er inderdaad (lees het stukje over de 16v conversie): ik kreeg de kans om een turbo motor te kopen uit een Citroen XM. Sterker nog: het blok lag al in een 205 met alle(nou ja, bijna alle dan) aanpassingen gemaakt. Wauw,.. tja, alleen zag ik (dit keer wel) tegen het werk op en vroeg me dan ook in deze voor mij toch al drukke periode af of ik het wel moest doen. Lang hoefde ik echter niet te denken, want deze kans zou ik niet vaak meer krijgen. Zo gezegd zo ge-die-kie-die-kie-daan: helaas moest ik door omstandigheden de hele auto overkopen (een auto die zo'n beetje alle motorvarianten voor de 205 meegemaakt heeft, zoals de 1.6, de 1.9 16v, de 2.0 16v, een 2.1 turbo diesel en de 2.0 turbo) , iets wat in eerste instantie niet zo ideaal leek. De broer van mij vriendin echter had wel interesse in de auto met mijn 1.9 erin. Het zou dus nog wel wat meer werk worden....maar dan heb je wel wat ! Het volgende probleem was te vinden in de plaats...doe het zelf garage ?? Nee, dat werkt niet zoals ik dat graag zie, en het zou al met al toch ook wel te lang gaan duren. Gelukkig vond ik een kennis met een schade herstel bedrijf (Robert en William, jullie zijn de beste ! >> kijk op de Beckers & Zn. autoschade internet site !! ) bereid om me te helpen. Ideaal met een tweekolommer en de benodigde las apparatuur. Zo gezegd zo gedaan: op een zaterdagochtend met het werk gestart.... hieronder volgt een klein foto overzicht van de werkzaamheden die de eerste week hebben plaatsgevonden.

Kijk, dit is nou wat je zegt een 2.0 turbo,… met het onderstel van een 1.6 GTi, schijven van een 1.9, de bak van een 1.9 en verder nog wat mutaties.

De 405 MI16 wielen zijn erg leuk onder de paarse 205,… passen echter niet echt lekker ivm met de E.T. waarde, en vereisen een 309 achterras met eventueel nog een setje spoorverbreders. In dit geval de OMP-verbreders die gebruik maken van tap-einden.

Yep yep: Turrrrrrrrrbo !

Onder de plastic kap zit de schrik van elke motor: de distributie bla-bla. Daar heb ik meteen een nieuwe spanrol opgezet omdat die lawaai maakte. Bleek maar goed ook want hij had behoorlijk wat speling,….helaas werkt een Seem-meter niet altijd zoals je dat verwacht: ik had de riem te strak gespannen waardoor hij wat geluid maakte,….bij Peugeot is dit gecorrigeerd door een erg behulpzame monteur.

Ja ja 1900: say bye bye to this Cti,.. het lijkt een beetje op GTST: je rikketik gaat naar een vriendje toe !

Opmerkelijk aan deze 1900 is het vermogen: 122pk in plaats van de fabrieksmatige 105 of 115. Het gaat dan ook nagenoeg even hard als een Gti, die het voordeel van een paar kilo's minder heeft.

 

Vervolgens heb ik besloten om eerst de 1900 in orde te maken zodat mijn schoonbroer met de auto rijden kon, en in dit geval ook op RDW keuring. Helaas viel het kabel werk weer eens tegen, maar gelukkig lag dat niet helemaal alleen aan mij: er was gewoonweg al te veel aan omgesoldeerd om er nog een originele boom in terug te vinden (vind je het gek met al die verschillende motoren). Zo smeulde er een geschakelde plus volledig weg (branden is een beter woord) omdat ik dacht dat het een massa was (kleuren groen/ geel) en hem ook dito aan de carrosserie had bevestigd. Na een hele week in de avonden aan de auto te hebben gewerkt was hij zo ver dat de RDW waarschijnlijk niet meer moeilijk zou doen.. iets wat een week later bleek te kloppen (we zijn er nu ook achter gekomen dat je bij de RDW geen APK keuring krijgt,… iets wat we wel verwacht hadden. Nu rijdt het doosje dus al een half jaar zonder APK rond. Jaja, een half jaar,.. dat komt omdat de eigenaar van de auto eerst de turbo heeft willen laten keuren,.. wat niet lukte ivm met de katalysator en nog en extra demper die de XM wel standaard heeft. Daar wordt dus naar gekeken: alle originele dempers van de betreffende motor dienen onder de auto te hangen. En nu maar hopen dat het RDW eens niet te goed oplettend is geweest met hun steekproeven: het is zo duur he….

Was nog een punt van oponthoud: een afgebroken motorsteun bij de 1900,… met een vloek en een zucht toch nog los te krijgen…en een nieuwe gemonteerd voor een paar tientjes. Soms loont het dus schijnbaar om iets nieuw te kopen: de sloop was slechts een tientje goedkoper als nieuw: 35,- voor de sloop en 45,- nieuw.

 

 Een 1.9 GTi ,..weegt 860 kg ?? Dacht het niet~ maak er maar 890 van, want dat is de hoeveelheid die de weegbrug aan gaf. Wel leuk om te weten dat het turbo blok zo'n slordige 90kg zwaarder is dan de 1900,... reken dus maar even uit wat mijn CTi zou gaan wegen. Ehm, ook niet helemaal waar want ik heb wel al een 1.9 achteras (schijven!) gemonteerd, iets wat een CTi normaal niet heeft,... en de 1900 waar het blok uitkwam heeft een lastafhankelijke achteras,.. ook weer meer gewicht. Ik denk dus dat ik op een slordige 1035 kg ga uitkomen.... wat ook weer te denken geeft. Vervolgens dan eindelijk zo ver dat ik aan de mijne kon beginnen (gadverdamme, 1035 kg, dat is wel zwaar zeg,.. dacht ik nog; al met al valt het wel mee !). Ik ga hem in ieder geval laten wegen binnenkort… uitslag volgt.

Het inhangen van de motor was weer eens het minste probleem. Met ophanging en alles ging het omzetten perfect, zelfs geen aandrijfas die hoefde worden gedemonteerd, helaas wel een rubber die losschoot, maar met een beetje stevige tie rap bereik je veel. Voordeel voor mij van dit onderstel is te vinden in echte draagarmen ipv de enkele arm met stabi stang die de CTi heeft,... een systeem dat iets minder stevig is, en op het oog zelfs akelig zwak... nu dus gelukkig iets steviger ivm de extra power.

 

Als je goed kijkt zie je hier de ophanging van de 1600 Gti,.. zeg maar identiek aan die van de 1900 op wat kleine dingen na. Als je nog beter kijkt zie je ook de losgeschoten aandrijfasrubber.

 

Voor de motor passend te krijgen heb ik een deuk in het schutbord geduwd met een pers, om de turbo en het uitlaatspruitstuk met 1e pijp wat meer ruimte te geven... bleek in 1ste instantie nog te weinig, want na een paar rake hamerklappen is er nog altijd geen vinger tussen te steken. Verder behoefte de carrosserie weinig aanpassingen; alleen voor bij de radiator heb ik 2 beugels gelast om de radiator een flink stuk te laten zakken, iets wat op de foto goed te zien is.

Nobody said it would be easy, nobody said it should be done: goed te zien is waar het schutbord ingedeukt moet gaan worden: bij de linkerkant waar bij de engelse 205's het stuurhuis doorheen gaat, en de vouw rand moet ook helemaal weg,.. althans van links tot over het midden heen.
Op deze foto is goed te zien waar de steunen van de radiator terecht zijn gekomen. Een goede decimeter omlaag met de hele hap zorgt voor wat ruimte bij de inlaat !
Zo ziet dat dan uit van de bovenkant,… redelijk gevuld buikje dacht ik zo,… en de radiator hangt een decimeter lager,.. voor het scheppen van wat ruimte aan de inlaatslang.

 

Vervolgens de uitlaat,.. een hoofdstuk apart.

Zo ziet het dan uit als je een turbo in een 205 wil plaatsen: een zeeeer scherp geknikte 1e uitlaatpijp,.. kan dan ook niet anders ivm. het schutbord,… wat toch ook al een stukje is opgeschoven,….
Nee nee, nu niet zeuren: als ik het doe dan doe ik het ook hufter proof: de 8% vermogensverlies neem ik voor lief,… en als ik eerlijk ben merk ik er weinig van ! De kat is er dus gewoon onder gebakken.
Zoals je ziet: geen vinger meer tussen te krijgen,…maar daar is het dan ook niet voor bedoeld.
Lach me niet uit !! Die past er straks echt niet meer onder,… hoezo ?? Kijk maar:
De dubbele einddemper van de XM neemt alle plaats in beslag… ik zou dus kunnen kiezen voor het plaatsen van slechts een demper,.. maar op deze manier is hij lekker stil en heb ik meer kans op succes bij een eventueel toekomstige RDW keuring..

 

Vervolgens was ik het niet zo eens met een computer die in de motorruimte lag,.. en zeker niet net boven de turbo, dus heb ik de kabelboom verlengt en de computer binnengelegt... man man wat een k.. werk, was ik even fijn 4 uur mee zoet. In totaal 30 meter kabel is er in opgegaan...om een stukje van 35cm te verlengen...haha, hoezo storingen kweken ???? Maaar, het resultaat mocht er ook wel zijn: de broodtrommel perfect ingebouwd in het dashboard, de kabel netjes langs de distributiekast af en alles ziet er gewoon een stuk opgeruimder uit (helaas wel een storing in het begin,.. eikel dat ik ben... uitleg volgt).

Toen de avond dat ik voor de eerste keer ging rijden.... de koplampen ingeklikt en zonder gril de weg op.. boeit niet. Samen met Maurice een blokje voorzichtig gereden,.. naar het tankstation om de banden op te pompen.. en op de terugweg eens even op het gas... nee nee, niet met je ogen knipperen als je bij 40 in de 2 het gas indrukt tot 60, want dan mis je de 50 !! Eerste indruk was wel vrij aardig,.. bommetje ! Wel was al snel duidelijk dat er toch nog wel veel dingen gemaakt en gewijzigd moesten worden. Zo deed de fan het niet en werd de motor wel heeel erg warm (110 graden). De uitlaat lekte en er waren toch wel veel rammeltjes. Maar goed, de auto reed...

 

turbo14.jpg (26122 bytes) Dit is dan het uiteindelijke resultaat,... redelijk netjes opgeruimd dacht ik zo,...

Wat er nu nog verandert is: het benzinefilter is van het motorblok gehaald... reden: veeeel te warm daar waar hij op deze foto ligt,.. niet meer vast te pakken na een stukje rijden zelfs,... ! Verder wordt de slotplaat ooit nog vervangen, want die ziet er redelijk gaar uit,...

Vervolgens was de spanrol die ik had vernieuwd omdat hij rammelde ook al weer geluid aan het maken,.. volgens Peugeot was het de distributieriem,... die ik dan ook maar door hun op de juiste spanning heb laten zetten: je hebt daar echt wel de nodige ervaring bij nodig, want met een Seem-meter zoals ik het heb gedaan is het dus ook al niet altijd goed. Een andere probleem was het lampje voor het nood programma van de computer,.. dat ging om de haverklap aan en ook weer uit,.. en dus omdat ik toch bij Peugeot was hebben ze de computer uitgelezen. Het bleek een defecte pingel sensor te zijn,... een onderdeel van 128,- wat ik dus meteen heb vervangen. Ook is er nog altijd een permanente storing in het koolstofvat,.. wat ik niet heb en wat dus begrijpelijk is. Leuk trouwens als dat knullige lampje van het nood programma gaat branden,.. dan ben je dus een deel van je vermogen kwijt,... iets wat vervelend uit komt als je een Honda Goldwing aan het inhalen bent op een 3 baans 80 km weg,.. berg omhoog en een redelijke bocht.... maar toch langsgekomen en een kwaad gezicht gekweekt,... haha,..met 'n Goldwing bumperkleven,... wat een ezel. Iets wat trouwens wel een leuk detail is is dat je de power niet echt merkt,.. pas als je het gas los laat wordt je in de gordel gegooid van het niet-meer-versnellen...super gewoon.. en het zachtjes meefuiten van de turbo..

Maar helaas, de pingel sensor bleef storen, iets wat ik langzaam begon te snappen, ik heb nl. bij het verlengen van de kabelboom ook 3 afgeschermde kabels verlengd, en die zijn op dat stuk nu dus niet meer afgeschermd. Een pingel sensor is in feite niets anders dan een microfoon die luistert of je motor pingeld. Ooit een mic met 2 draadjes op een stereo aangesloten ? Brommmmmmmmm,.. en dat zal dus ook wel gebeurd zijn met de sensor. Na even zoeken en denken kwam ik erachter dat in de kabelboom van een 1900 die nog op zolder lag ook gebruik werd gemaakt van dezelfde kabels,.... hehe, fijn om te gebruiken als verlengd stukje dus ! Nou zou ik er zeker van kunnen zijn dat de afscherming 100% in orde is,... en dat de storing daar dus niet vandaan komt. Alleen dat werk weer he,.. al die kabeltjes loshalen en de computer weer uitbouwen, de turbodrukmeter er weer uithalen en ga zo aar door. Beuh. Maar het moet gebeuren toch ? Het resultaat is wel goed: ik krijg nu geen foutcode meer, en zelfs de turbo druk is nu zoals hij zijn moet: overwegend 0,5, en bij langer opbouwen 0,6 bar (de normale waarden voor een Garret T25 (die overigens makkelijk tot 1 bar opgedraaid kan worden). Als het nu een beetje nat is kan ik in de 3e versnelling (vergis je niet: het zijn echt heeeele lange versnellingen) nog slippen op commando. Ligt dan aan de banden ?? Nee nee: Uniroyal RTT-2, een van de betere regenbanden (ik ben echt niet het type dat opschept dat hij kan slippen in de 2e versnelling, maar dan wel de koppeling moet laten springen en gare banden heeft)! En weet je wat  ?? !! >>>> ze hebben de pingelsensor zelfs terug genomen.. ! Super gewoon. Daar kon ik dus mooi een nieuw pakkingssetje voor tussen het uitlaatspruitstuk en de 1ste pijp, een nieuwe poulie en een schroef voor de steun van het spruitstuk mee vast te etten (torx 40'er) voor kopen (Gerrie: 1000x dank !).

Binnenkort zullen we de testresultaen eens op een rijtje gaan zetten... zo zullen we de 0-100 tijd meten, van 80-120 in 3e, 4e en 5e en nog wat van die dingetjes zodat duidelijk wordt waar de sterke en zwakke punten van de turbo liggen,.. en ook duidelijk is wat nu zo de verschillen zijn. Puur voor de fun zullen we daarnaast een Porsche 911 en een Mercedes 500 SL zetten,... leuk om even te vergelijken. Toch bleek al dat bij het optrekken tegen een 1900 GTi een aardig groot gat viel,.. geeft een goed gevoel.

Zo, dat was er weer een: hopelijk dat dievengilde me er nu iets langer van laat genieten,… maar laat ik er meten bij zeggen dat deze auto 'iets' beter beveiligd is,.. enne,.. als het toch zover mocht komen weet ik ook meteen waar ik moet gaan zoeken: rings any bells ?? (P. en S., bedankt !).

 

De groetjes van een Turbo maniak !!!!! ( I love French Turbo Terror !)

turbo15.jpg (34683 bytes)

 

Gebruikte onderdelen voor de motor, versnellingsbak..:

Aandrijfassen:            Peugeot 205 GTi 1.6

Drukgroep:                Peugeot 405 Turbo Diesel 2.1

Koppelingsplaat :      Peugeot 405 Turbo Diesel 2.1

Vliegwiel:                   Peugeot 605 SR 2.0\

Versnellingsbak:       Peugeot 205 GTi 1.9 (3,688)

5e versnelling             Peugeot 205 Turbo Diesel (0,8)