This story will be translated soon... sorry !

Brakes !!!

 

Saturday evening, you're driving on a small B-road, pretty fast, radio loud, your foot stiff on the throttle, after every curve you open the throttle full again, and before every curve you step on the brake pedal like a maniac. But suddenly: the pedal seems to be stuck, or better said: hard like a rock. Even pushing with your full body weight on it doesn't slow the car down. How is this possible,.. or ... probably a better question: how can this be avoided ? This section describes the brakes of your Peugeot and how to upgrade them.

 

Theory

To reduces the car's speed you'll have to slow down the moving parts from the car. This can be achieved to slow down on the engine... but since this only results into minor de-accelerating you'll need to use the cars brakes. The braking system is quite a complicated piece of work, and globally includes the following parts:

 

Je remblokken zijn het stilstaande frictiemateriaal: materiaal wat er voor bedoeld is om een hoge mate van wrijving te kunnen ontwikkelen. Er zijn verschillende materialen waarvan remblokken gemaakt zijn, gemakshalve in te delen in harder en zachter. Ook zijn er gigantisch veel fabrikanten die remblokken maken,.. ook voor de Peugeot 205. Enkele voorbeelden zijn Mintex, Tar-Ox, Ferodo, C-Tech en Lucas.

De remblok is het gedeelte dat net zoals de auto ten opzichte van de draaiende delen stilstaat. De remschijf daarintegen draait even vaak rond als het wiel, en is dan ook het gedeelte wat door de remblok afgeremd dient te worden. Normaal gesproken geen probleem... als je niet te veel van je remmen vraagt. Heb je echter een aardig vlotte rijstijl, of heb je door tuning iets meer power in het vooronder waardoor je wat makkelijker in snelheid varieert met je Peu dan is het verstandig om eens aan andere remdelen te denken. Op de onderstaande foto is duidelijk te zien wat veel remmen, en dat dus vaak en hard, met je remschijven kan doen: er ontstaan dan oppervlakte-barsten in de schijf (niet te verwarren met de 5 groeven die in de schijf zitten) die natuurlijk niet bevorderlijk zijn voor de levensduur van je remblokken.

 

Makes and brands

Nou zijn er een aantal verschillende manieren van samenstellen: een hardere blok en een schijf met groeven, of een zachtere blok en een schijf met extra koeling in de vorm van gaten (cross-drilled). Zo is de keuze toch nog niet zo makkelijk: de schijven van Peugeot GTi's zijn echter al van het geventileerde soort, wat inhoud dat het eigenlijk een dubbele schijf is: 2 schijven metaal die door middel van stroken aan elkaar verbonden zijn,... tussen die stroken kan zodoende lucht doorstromen zodat de 2 schijven worden afgekoeld. De keuze die je daarna moet maken is: een schijf zonder iets, een schijf met gaten, een schijf met sleuven of als laatste een schijf met zowel sleuven als gaten. De extra gaten in de schijf zullen zorgen voor een betere luchtcirculatie zodat de schijf en dus ook de remblokken koeler blijven en zodoende langer blijven werken. Groeven in een schijf voorkomen dat er op de remblok een harde laag wordt gevormd (waarschijnlijk door te veel warmte)  waardoor de blokken niet goed meer 'pakken' en je dus hard op het pedaal moet drukken voor de auto af te remmen. Daarnaast zorgen de groeven voor het afvoeren van gassen die kunnen ontstaan bij hoge temperaturen, en de remblok op die manier boven de schijf laten zweven. Het is logisch dat een combinatie van groeven en gaten waarschijnlijk het beste (en duurste) zal zijn.

Een andere optie is het vervangen van de remschijven en klauwen door een complete kit met grotere schijven en andere klauwen. Het is logisch dat je met groteere schijven meer wrijving kunt opwekken, en ook meer warmte kunt afvoeren. De klauwen die daar bij verkocht worden hebben in plaats van de standaard ene zuiger vaak 4 of zelfs 6 zuigers die zorgen voor een grotere en beter verdeelde kracht op de schijf. Ik zal hier echter niet verder op in gaan,... als iemand zich geroepen voelt ??

Ik heb zelf gekozen voor de Brembo cross-drilled remschijf in combinatie met Lucas remblokken (zacht). Op deze manier heb ik een remcombinatie die lekker bijt en het ook nog aardig lang weet vol te houden. Op onderstaande foto's kun je de schijven zien: een minpuntje voor Brembo vind ik wel de afwerking... misschien had ik er ook wel een beetje pech mee: een 2-tal gietfoutjes....

 

 

Op de volgende foto is goed te zien hoe Brembo zijn schijven balanceert: ze gebruiken een klem die ze in de luchtkanaaltjes schuiven. Andere fabrikanten doen het op een andere manier: er wordt dan een gat extra geboord of er wordt een vlakke kan in de schijf geslepen net aan de binnenzijde van de 2 schijven.

 

Looks: Spray paint

Iets dat altijd wel mooi uitziet en ook zeker de moeite waard is als de klauwen er toch vanaf moeten is spuiten. Hierdoor wordt de klauw weer eens mooi rood (of natuurlijk een andere kleur) en verdwijnt de roestbruine kleur. Je kunt heel simpel met een staalborstel of een borstel op een boormachine het vuil en roest van de klauwen afhalen, en de lak er daarna dunnetjes opspuiten. Omdat ik de schijf er toch vanaf zou halen heb ik eerst de klauw goed schoongemaakt met de boormachine en daarna klauw met schijf en al gespoten (alleen de rubbertjes van de geleiders even afgeplakt). Het verdient de aanbeveling om een lak te gebruiken die hitte bestendig is. Vervolgens oude schijf er af, naaf mooi schoonmaken met de boormachine en de nieuwe schijf erop. Vergelijk de bovenstaande foto's maar eens met die hier onder: het verschil mag er zijn...

 

 

Changing the breaking pads

Heb je na het lezen van het bovenstaande verhaal een keuze kunnen maken dan kunnen je na het monteren van de schijven ook de remblokken op de auto schroeven... ik zal hieronder stapsgewijs een uitleg geven over het Gurling systeem wat o.a. op mijn CTi (aan de voorzijde) zit.

Nu alles er weer opzit moet je zeker de eerste keer remmen even een paar keer pompen... zodat de zuiger weer tegen de blokken gaat aanduwen en je weer een 'harde' pedaal hebt... oppassen dus, anders trap je de eerste keer door de rem heen !! Verder moet je zeker een kilometer of 100 rustig rijden zodat de nieuwe blokken zich aanpassen aan de (oude) schijf...