Koeling !

 

De Peugeot 205 is een kleine auto met weinig plaats onder de motorkap, en daarbij heeft de GTi een relatief grote motor in het vooronder. 's Zomers zal de temperatuur dan ook snel oplopen. Dit is echter niet echt een groot probleem daar Peugeot de 205 uitrust met 1 of 2 ventilatoren die het geheel van de nodige koeling  voorzien. Voor een standaard peu is het voldoende, en anders is in het geval van slechts een ventilator een tweede snel gemonteerd. Als je echter al wat aan de motor hebt liggen sleutelen, of er zelfs een totaal andere motor in hebt gelegd wordt de koeling een heel ander verhaal. Zolang je rijdt is er vaak nog niets aan de hand, maar sta je dan een tijdje stil voor een stoplicht of in de file dan loopt de temperatuur forst op. Deze rubriek beschrijft de werking van de geforceerde koeling van de 205 en vertelt meer over de dingen die je moet weten als je problemen hebt of denkt te krijgen.

 

Thermo-contact

Het thermo contact is een module die de ventialtoren van spanning voorziet, of via een relais of rechtstreeks via de accu. Nagenoeg alle GTi's hebben een dubbelwerkend contact.. een contact schakelt bij lage temperatuur (ventilator draait langzaam) en het andere contact bij hoge temperatuur (ventilator(en) draait snel). Het principe berust op een bi-metaal wat door de warmte krom trekt en zo bij een exacte temperatuur contact maakt op een metalen pen. Zodoende wordt de ventilator voorzien van spanning. Op de foto hieronder zijn zowel het oud model als het nieuw model contact te zien. In de meeste gevalen is het oud model bevestigd in het onderste gedeelte van de radiator waar de temperatuur lager is. Het nieuw model contact is meestal bevestigd in het bovenste gedeelte van de radiator waar de temperatuur hoger is.

LINKS; oud model Schakelaar aktie Lage Temperatuur Hoge Temperatuur
contact 84 88
nr.268016 (ELTH) valt af 79 83

 

RECHTS; nieuw model Schakelaar aktie Lage Temperatuur Hoge Temperatuur
contact 92,5 97,5
valt af 87,5 92,5

 

RECHTS; nieuw model Schakelaar aktie Lage Temperatuur Hoge Temperatuur
contact 97 101
nr.9340301 valt af 92 96

 

 

Toen ik de turbo in de CTi legde dacht ik dat alles dik in orde was met de temperatuur van de motor, maar voor het stoplicht en in de file liep de temperatuur toch al snel op.... zelfs tot iets over de 100C, wat toch wel een beetje veel was. Het eerste wat ik ontdekte was dat het contact pas schakelde bij 100C,  waarschijnlijk in de tweede stand pas bij 105C. Na het bekijken van de radiator zag ik dat het contact ook bovenin bevestigd kon worden, iets wat ik dan ook deed. Hierdoor schakelde het relais een graad of 3 eerder: daaruit kun je dus de conclusie trekken dat de radiator bij een temperatuur van 100C slechts voor een graad of 3 verkoeling zorgt. Dit was echter nog altijd aan de hoge kant en ik ging dus op zoek naar een contact dat sneller schakelde. Dit heb ik ook gevonden: er zijn een aantal varianten, maar de standaard exemplaar doet het prima: hoe ik aan het zo-laat schakelende exemplaar kwam weet ik niet.... zover ik weet moet dat standaard in de CTi hebben gezeten. Nu schakelt de ventilator aan bij 93C, en dat is een prima waarde.

 

Waterpomp

Het volgende probleem deed zich echter al weer snel voor bij mijn CTi-tje... jaja: wel het XM blok in de CTi getakelt, en ook wel de riem en spanrol vervangen.. maarreeee niet de waterpomp.. tegen beter weten in eigenlijk. Je raadt het al: lekken met die handel. Dus maar snel bij Peugeot een pompje besteld en vervolgens een leuke avond geplant voor het geval erin te zetten. Hieronder volgt een klein verslagje van de werkzaamheden.

 

Begin met de auto op de handrem, en in de 1ste versnelling te zetten. Draai vervolgens de bouten van het rechterwiel los... althans, een slag... zodat het dadelijk op de krik iets beter gaat !
Zet de auto nu op de krik, en eventueel op een bok... je kunt ook de hele voorkant op bokken zetten... beter voor de carresorie. Draai de bouten van het rechterwiel nou helemaal los en demonteer het wiel.
Haal vervolgens de plastic beschermplaat los (4 boutjes). Je ziet nu het stuk buis waar het koelvloeistof doorheen gaat en daarachter de poulie. Draai de dop van het expansievat en draai vervolgens de klemmen op dit stukje pijp los.... laat zo alle koelvloeistof af. Draai vervolgens de poulie los: hou hiervoor het vliegwiel tegen !! (kapje bovenop de bak).
 Aangezien straks het blok iets moet zakken, en je ook nog een beetje bij de riem wil komen kun je eventuele veerpootverstevigers het beste vooraf (als de auto nog op de wielen staat) verwijderen. Draai de schokbrekers wel weer vast !
Verwijder vervolgens de beschermkap.. wat bij een turbo blok makkelijk gaat. LET OP: bij de 1.9 GTi moet je hier volgens mij ook de hele motorsteun verwijderen, en aangezien die om het blok heen loopt.... veel werk dus. Verwijder ook het kleine kapje achter de poulie.
Bij de turbo echter is het zo gepiept. Het blok kan nu ondersteunt worden door een (2e?) krik en je kunt dan de motorsteun verwijderen. Laat vervolgens het blok een cm of 5-10 zakken >> in ieder geval genoeg om de waterpomp te zien zitten, en ook het bovenste boutje los te kunnen draaien.
Zet de nokkenas vast op het daarvoor bestemde punt met een paspen (of goede maat bout). Haal de riem nou los en verwijder de waterpomp... ff op letten hoe vast deze zat: niet vast dus ! Maak het hele oppervlak met de oude pakking goed schoon.
Hier zie je de oude en nieuwe pomp naast elkaar: oude pomp miste een stukje aluminium, en had een koperen rad: de nieuwe een plastic rad. Zit er een papieren pakking bij de pomp, gebruik dan ook nog een beetje vloeibare pakking zodat het geheel straks echt dicht is.
Zit er echter een ijzeren pakking bij dan kun je beter geen vloeibare ellende gebruiken.. Draai vervolgens de nieuwe pomp in het blok... vast is vast.. niet overdrijven ! Een beetje schroevenvast van Lock-tight kan ook geen kwaad.
Zet nu de krukas weer op de goede plek (sleuf tov. het nokje in het blok) en monteer de riem. Stel deze vervolgens af en draai een paar slagen aan de kruk: geen gekke geluiden ?? De riem moet met een beetje kracht op het lange eind een kwart slag gedraaid kunnen worden. Enne: afmonteren maar weer die hap !

 

Je ziet: een pomp kun je beter vervangen als het blok eruit ligt.. maar ik moet zeggen dat het werk me binnen een uurtje of 4 toch achteraf niet echt is tegengevallen. Hij lekt in ieder geval niet meer... en ook de riem geeft weer vertrouwen.