1.9 8v Racer Pascal

Rijden met een auto op een circuit…. Dat is toch de droom van iedereen die graag met gti-jes rijd. Er is alleen 1 groot obstakel: de kosten… zal het toch een droom blijven?

Een aantal jaar geleden kon ik eens wat rondscheuren op het circuit van Assen. Dat was zo ontzettend gaaf en iedereen die het horen wilde (of niet) kreeg mijn verhalen te horen over hoe snel je bochten kan nemen, de ideale lijnen en hoe hard je moest remmen. Helaas bleef het heel wat jaren met alleen die ervaring….
Totdat Eric, Koen, Hilgert, Martijn en Bram racers gingen bouwen om op het circuit te gaan rijden. Zij gingen rijden op de dagen wanneer Eran-Racing de baan afgehuurd had. Het enige wat je nodig hebt is een auto, een pasje wat je krijgt na een halve dag cursus en een bepaald bedrag per uur dat je raced. En als de baan open is, zijn er heel wat personeelsleden van het circuit op de been: naast de baan om te vlaggen maar ook om je te slepen mocht het mis gaan.

Om de kosten wat te delen ging ik eerst op zoek naar een “team genoot”. Deze was al snel gevonden in de persoon van Danny (Isy_Rallye). Ook hij zag zichzelf al snel rondscheuren in een race 205 en was zo enthousiast dat hij al ja zei voordat ik mijn verhaal uit had.

Als eerste zijn we op zoek gegaan naar een geschikte auto. Op de landelijke 205 site vonden we al snel een 1.9 voor niet te veel geld. De auto had al heel wat meegemaakt maar liep wel goed. Bovendien was de auto klaargemaakt voor de apk in de garage waar die gast werkt waarvan we hem zouden kopen. Bleek dus dat we iets te goed van vertrouwen geweest waren want bij de echte apk keuring kwamen er nog een paar mankementen aan het licht. Het waren wel net de onderdelen die we al van plan waren te vervangen dus nog geen man over boord.

Als eerste werd natuurlijk het gehele interieur er uit gegooid. De volgende stap was de auto wat lager bij de grond krijgen. Aangezien ik een paar maanden ervoor een auto gesloopt had waar een paar gele koni’s op zaten met verlagingsveren was dat niet zo moeilijk. Resultaat : 6cm lager en keiharde demping.
Achter is een verlaagde 1.9 as geplaatst ook met koni’s. Helaas bleek 1 van de koni’s te lekken dus deze zijn weer vervangen door de originele dempers.

En die kleur…. tsja, de auto had een geel/groene kleur…. niet echt mijn smaak dus dat moest verdwijnen.
Na het plamuren van wat schade en wat uiterlijke aanpassingen was de auto (na nog heel wat schuurwerk) klaar voor zijn nieuwe kleur. En dat was niet zo moeilijk. De andere 205 racers waren wit dus die van ons werd… matzwart. Steekt tenminste af.
Na wat spuitbussen leeg gespoten te hebben zag de auto er best wel redelijk uit.

Samen met Stefan (SAFgriffe) had ik het al eens over een 309 gti voorbumper/spoiler onder de 205 bumper en die is er uiteindelijk onder gekomen. Ik had het voordeel dat ik het niet zo nauwkeurig hoefde te doen als Stefan en aangezien de auto wel wat koellucht kan gebruiken heb ik flink gezaagd in de spoiler. De stootstrips heb ik wel dicht geplamuurd. Als het zou gaan scheuren is het niet echt moeilijk om het weer te repareren en matzwart te spuiten.

Ook achter heb ik wat zitten experimenteren met een standaard bumper, een onbekend merk skirt en een pot plamuur. Resultaat mag er wel zijn vind ik.

De racewielen heb ik ook aangepakt. Eerst goed opgeschuurd en vervolgens matzwart gespoten.

Naast het uiterlijk ging onze aandacht natuurlijk ook uit naar de veiligheid. Onze mening is dat je daar niet op moet besparen en dus hebben we een nieuwe OMP rolkooi, nieuwe OMP racekuipjes en nieuwe 4 puntsgordels aangeschaft. Alles uiteraard met FIA goedkeur aangezien dat meestal niet echt veel duurder bleek dan de spullen zonder keurmerk.
De remschijven en blokken zijn vervangen door OMP race schijven en race blokken. De originele rubberen remslangen door metaal omhulde teflon slangen. Samen met race remvloeistof moet dat zorgen dat we keer op keer veilig kunnen remmen.
Voor een goede wegligging hebben we ook boven en onder een veerpootbrug gemonteerd.

De motor is het enige wat niet onder handen is genomen. Omdat het uitgangspunt “low budget” is besloten we om met een standaard motor te gaan rijden.

Momenteel zijn we al 4 keer gaan racen en het is zo ontzettend gaaf om te doen. De auto heeft veel te lijden en je zweet jezelf helemaal leeg want het is veel zwaarder dan ik gedacht had maar het is zo gaaf.
De rolkooi en veerpootbruggen geven de auto extra stijfheid en zorgen ervoor dat de auto erg goed uitgebalanceerd is en veel vertrouwen geeft in de bochten en bij het hard remmen. Het is wel heel wat anders dan hard rijden op de weg en je leert er echt heel erg veel van. En het voordeel is dat een foutje niet zo ontzettend hard afgestraft word als op de weg.

Al met al zijn Danny en ik dus heel erg tevreden met onze racer.

Groeten, Danny & Pascal

P.S. : Wij zouden bij deze ook iedereen willen oproepen eens te komen kijken op het circuit van Zolder als wij daar rijden. En effe een ritje meepikken is dan ook geen probleem.

Specs:

Peugeot 205 GTi 1.9 (122)
Bouwjaar: 1989
Kleur: Matzwart
OMP FIA goedgekeurde rolkooi
OMP kuipstoelen
OMP remschijven en blokken
OMP veerpootbrug boven en onder
Stalen remslangen en race remvloeistof
standaard uitlaat met Sebring einddemper
KONI schokdemperdempers
Motorblok:
1.9-8V 122pk