2.0 Turbo Racer Martijn

Lees ook: Deel 2  Deel 3

Na de crash op Spa waar ik in een mooie dubbele bocht naar links samen met co-crash dummy Eric tegen de 170 aan in een retourslip raakte ben ik begonnen aan een nieuwe racer. Althans: begonnen.. laat ik zeggen: er over gaan denken. De auto was zo gevonden.. het werd een rode ’87-er die achteraf gezien van ellende aan elkaar hing. Werkelijk niks bleek meer echt lekker te zijn: koppakking kapot, aandrijfassen, stuurkogels, reactiestangen etc etc.. alles was gaar !

 
Dus maar begonnen met het slopen van het ding. Het motorblok vond bij Hans een mooie (hobby) plek.. dus die was al snel opgeruimd. Het subframe van de oude racer leek nog in orde (lees: beter dan hetgeen onder de rode zat) op de reactiestangen na dan, want dat waren bananen geworden !

 
Het motorblok zou niet meer de 16v worden die als laatste in de vorige racer had gehangen, maar een 2.0 turbo. Dat blok had ik uit een Citroen XM gesloopt een half jaar geleden voor als ik er ooit zin in zou hebben… nu zou (vond ik) de tijd moeten zijn πŸ˜‰ Het blok was zo ver ik kon beoordelen in orde, op de koppakking na dan, want die was een beetje op. Na het verwijderen van de kop was dat ook best goed te zien; doorgeslagen handel tussen cilinder 2 en 3.

 
Na het laten reinigen en vlakken van de kop (ging niet anders omdat hij toch niet helemaal meer recht was) heeft Jeroen de kleppen opnieuw ingeslepen en hebben we samen nieuwe rubbers in ’t koppie gezet. Helaas ging het vervolgens allemaal errug langzaam.. ontstoken knieeen schijnen niet echt handig te zijn in een garage waar de temperatuur de buitenlucht na-aapt. Op een mooi gereinigd koppie na en wat gezeik met de koppakking en pakkingset bleef het ff heel erg stil. De conclusie was overigens:

Pakkingset: Curty Payen, code DY130 (kop pakkings set) past niet…. blijkt de set van een TU motor te zijn (meen dat ook al eens bij het verhaal van Rudy gelezen te hebben achteraf gezien). Een 20 euro duurdere set van ‘Goetze’ (te bestellen bij de Havam onder nummer: PH5361) bleek veel professioneler uit te zien, en ook daadwerkelijk onderdelen te bevatten die gebruikt konden worden. De koppaking zelf heb ik wel van Curty Payen gebruikt overigens.

 
De kopbouten bleken geen rekbare te zijn (althans, dat vond ik haha), en zagen er nog goed uit.. dus na schoonmaken en insmeren met wat koperpasta het geheel weer in elkaar gezet: het volledig op spanning trekken lukte overigens niet gezien het feit dat de motor nog los op de grond lag. De resterende 90 graden zouden dus nog gedaan moeten worden met de motor in de auto. Aanhaalmomenten kopbouten:

– 35 Nm, 70 Nm, 160 graden.

 
Na het monteren van de kop, inlaatspruitstuk en thermostaathuis maar eens verder gegaan met het bekijken van de motorsteun. Ik had ondertussen al eens iets met Ruud geruild, en een S16 (nr’s 18 39 28 (bovenste deel) en 18 46 75 (deel op motor)) steun in mijn bezit gekregen. Deze ziet er toch wel anders uit dan de XM steun welke van aluminium is. De bouten die door die alu-steun zitten zijn overigens een stukje langer dan die van het S16 ding, en ik heb ze dus even moeten inkorten (de onderste 3 bouten 2 cm (zijn nu 10×150-40), de langste bout in het midden 1 cm (is nu 10×150-75) en de op de XM gebruikte kolombout (10×150-20-40) paste helemaal niet meer.. gewone bout 10x150x40 voor gebruikt).

 
De alu-steun moest vervolgens aan diggelen worden gezaagd, want je mist bij de turbo en het gebruik van een S16 steun een stukkie distributiekap. Het platte deel dus van het ding afzagen, en met slechts 1 boutje tegen het blok aanschroeven voor het afdichten van de distributie. Bijkomend iets is dat je de beugel van de dynamo niet meer tegen het alu-deel kunt aanschroeven maar tegen de S16 steun moet zetten. Op onderstaande foto zie je goed aan de bovenkant van de foto waar de beugel bevestigd moet worden. De standaard XM beugel zou niet meer werken in ieder geval !

Verder bleek voor de dynamo ook de lange bout (10×150-125 zonder poulie, bestelnr.57 03 47) niet goed te zijn .. althans, niet die van de XM. Op onderstaande foto kun je zien dat daar een extra poulie aan zit voor de langere riem, die ook de airco pomp bediend. Die kon er dus vanaf geflext worden πŸ™‚ De dynamo zelf vervolgens heb ik gepakt van een GTi’tje.. het grote XM ding (overigens niet erg veel groter in omvang) vond ik niet nodig, gezien de stroomverbruikers die op een racer zitten. Slechts 1 bekend nadeel: de multi-riem hoeft geen 4 sporen (of anders gezegd: 5 ribben) meer te hebben… 3 is genoeg (blijft dus 1 ongebruikt op de krukas poulie). Een Gates riempje, 4 ribben, lengte 675 mm doet zijn werk goed (zie onderdelenlijst onderaan).

Vervolgens kwam het volgende ‘probleem’: de te gebruiken koppeling. In eerste instantie had ik samen met een hoop anderen in een groepsaankoop een T16 drukgroep, lager en plaat (met 2x aangepast hart) gekocht. Na veel denken, en een vooruitziende blik op de CTi welke ook nog een nieuwe koppeling zou moeten krijgen in de nabije toekomst heb ik toch gekozen om voor de racer ook nog maar een nieuwe plaat te kopen. Het is een OMP geworden gebaseerd op de 215 mm vliegwielen van de MI motor, zodat ik voor de racer weinig werk aan de bak zou hebben. Deze koppeling is in het dagelijks gebruik namelijk een stuk minder soepel dan de T16 plaat; vandaar dus dat die tzt in de CTi gaat komen (voor de racer maakt het geen bal uit.. beetje nukken bij wegrijden). Op onderstaande foto liggen de 215mm groep en vliegwiel van een MI16 motor (links) en de 235 mm variant van de 2.0 Turbo aan de rechterkant. Onderaan de OMP aanwinst.

 
Na het monteren van het 215mm vliegwiel (50 Nm met de blieb-blieb-prrrr sleutel πŸ™‚ kon de drukgroep met plaat ertegenop. Ik moet zeggen: als er ooit door iemand al een wazige beschrijving is gecreΓ«erd dan is het wel die van OMP die bij deze set zat !!

 
En jawel… de gewone 1.9 GTi bak zou gebruikt kunnen worden: mooi ook maar want het hele project duurde ondertussen alweer veel te lang… en ik had al begrepen van de twee B’s dat de bak bewerken niet echt een heel interessant werk zou zijn. Anyway.. na het monteren van slechte 1 nieuwe bus (het opzoeken van nummers in de onderdelen-cd van Peugeot is voor sommigen onder ons niet makkelijk schijnbaar), en het monteren van een nieuw druklagertje met wat koperpasta.. ow ja, en de MI omvormer voor het 16v klokkengebeuren, kon de bak er dus tegenop:

 
Vervolgens was het uitlaatspruitstuk aan de beurt.. en beetje een dilemma want het originele pakkingsdeel, een plaat met de stukken pakking er op gekleefd zal ik maar zeggen, was nogal aan de prijs (30 euro) terwijl bij de koppakkingsset ook al een en ander bijgevoed zat. Kort overleg met een aantal experts gaf voor mij de doorslag toch te gaan voor het originele ding. Onderstaande foto laat de verschillen goed zien: de originele pakking heeft ook voor de buitenste bouten die het spruitstuk vastzetten ondersteuning, terwijl de losse pakkingen dat niet hebben. Verder dicht de plaat door een omgebogen stuk bovenin samen met het grote hitteschild mooi de geproduceerde warmte af naar boven, zodat de rubberen klepdekselpakking niet te snel bros wordt.

 
Dan de onderste motorsteun.. die kon ook niet blijven zitten: de steun van de MI16 zou zijn werk wel kunnen doen op de 205 (evenals bijvoorbeeld een 1.9 GTi steun die ik niet meer had ;-). Op onderstaande foto is erg goed te zien hoeveel groter (en smeriger) de XM steun is.

 
Alles eigenlijk bijna klaar zover… dan maar eens kijken naar de waterslangen aan het waterhuis, want dat is niet lekker om daar na het inhangen van het blok nog aan te komen. De originele 1.9 GTi slang die naar de onderkant van de radiator loopt past, in tegenstelling tot die van de MI16 die een fikse maat groter is. Ook de slang die bij de GTi naar het koelvloeistofvat gaat gebruik ik niet meer: die van de XM zelf is prima: meteen een mooie ontluchtingsnippel op een hoog (denk wel het hoogte) punt.

 
Ook iets wat het beste gedaan kan worden voor het blok ingehangen wordt: de benzineleidingen… 6mm Gates slang doet wonderen zal ik maar zeggen (na warmstoken en WD40 tenminste wel). Een klein filtertje (zo’ne plastieke waartge doorheen kunt kieke) gaat overigens dienen als verloop van 6mm naar 8mm slang, daar de injectorrail 10mm dik is (ocherm.. arm 6mm slangetje hihi). Grote blikken filter gaat eruit. Een hoop gevouwen alu-folie om het onderste deel van de leidingen (net boven de klemmen) gaat er trouwens voor zorgen dat de turbowarmte een beetje getemperd wordt.

En dan… het blok erin…. t’is toch veel te groot voor in een 205’je ?? Vreemd genoeg lijkt het allemaal veel kleiner als het er eenmaal inhangt πŸ˜‰

Wat is die mafkees nou toch allemaal aan het doen daar in die koude garage ??

 
En dan is het langzaam tijd voor iets anders… even aan iets anders denken dan aan de motor, koppelingsplaat en ga zo maar door. De Koni gevaartes, achteraf verstelbaar, komen onder het racertje. Wat kleine merkwaardigheden bij het monteren: de moer bovenop kun je nergens mee tegenhouden (een luchtratel zal zijn werk wel doen als de auto op de grond staat straks), de dikke grote ring bovenop de bump-stop past niet zonder uit te vijlen.. en de bump-stop moet ook worden bewerkt. Aangezien ik van en aantal mensen had gehoord dat het volledig inkorten van de rubber niet goed zou zijn voor de schokbrekers bij volledig inveren (bij een put ofzo), en ik natuurlijk nog maar 2 van de 4 ringen over had (achteraf gezien valt ook dat wel mee: zie onderstaande foto: de stang van de schokbreker kan verder naar binnen dan die 2-ringige bump-stop), heb ik de kerk maar in het midden gelaten en er 3 gebruikt (1 ring er af gezaagd).

 
Vervolgens deze er onder gezet, en de remmerij er ook maar weer tegenaan geschroefd: blijft een stoer gezicht die 283mm schijfjes van de 306 GTi. Helaas had ik bij het slopen van de oude racer een zuiger te ver naar buiten gedrukt, en is dat spul zo een paar maanden blijven liggen: lekker als een zeef toen in hem weer wilde gaan gebruiken. Bij gebrek aan perslucht heeft Jeroen toen het revisiesetje voor me erin gezet (en naar zijn zeggen met de zuiger een flinke deuk in een plankje geschoten ;-). Remblokken moet nog naar gekeken worden want dat zijn nu standaard 306 blokjes: ik geef ze op Zolder een rondje of 10 en dan zijn ze tot op het ijzer op.

Uiteraard hoort daar ook een 406 hoofdremcylinder bij… met een vat van een 306 GTi erop.

 
Vervolgens de gaskabel…. moet beetje ingekort worden anders gaat het niet passen ! Een tonnetje wat normaal op een remkabel van een fiets geschroefd wordt doet wonderen !

In de tussentijd is dan ook de Apexi SAFC-II binnengekomen (www.apexi.com).. all the way from Maleisia maarliefst ! Helaas zal de racer nog wel ff niet klaar zijn en de A’pex in de kast blijven liggen. De Turbosmart boostcontroller is ondertussen ook besteld (www.turbosmart.com.au) in een kleine groepsaankoop en die komt maar liefst van AustraliΓ« af als ik het goed begrepen heb…wat van ver komt… ?

 
Hieronder de onderkant van de ECU.. waar je aan de onderkant van de foto tussen de pinnen R620 en C708 de drie aansluitingen ziet van de MAP sensor (Manifold Abslute Pressure). De bedoeling is de aanstuur-aansluiting door te snijden, en daartussen de Apexi te zetten waardoor je de ECU voor de gek gaat houden; de Apexi vervormt namelijk het signaal wat binnen komt en duwt een nieuw, aangepast, signaal terug de ECU in.

 
Vervolgens had ik bij Stefan al eens gezien dat er een mooi T-stukje bestond voor het aansluiten van zowel olie druk als lampje.. iets wat ik niet heb bij mijn CTi. Aangezien het bij een racer toch wel leuk is om te weten of je blok zal drooglopen in een lange (rechter) bocht heb ik deze constructie nagemaakt. Beetje draaien met de warmtewisselaar was wel noodzakelijk >> in de toekomst zal deze toch wel gaan wijken voor een oliekoeler met thermostaat.

 
Zo… samen met Jeroen die al deuntjes van ’the A-team’ begon te zingen bij het zien van de te verwachten constructies hebben we maar eens wat steuntjes gemaakt en op de auto gelast. De onderste, waar de radiator los in komt te hangen kun je hier onder zien. De radiator hangt zo ongeveer net gelijk met de onderkant van de spoiler.

 
Nogmaals.. maar dan met de radiator er in gezet: bovenop houdt een simpele steun het geheel op z’n plek: de opzet is dat de radiator hangt aan de beugel, terwijl de steunen aan de onderkant alleen een ‘in het gareel’ houdende functie hebben. De beugel dient tevens ter ondersteuning van de intercooler: wellicht moeten er nog wat lippen aangemaakt worden waar bijvoorbeeld een kabelbinder omheen kan.

 
Zie hier: de lasbocht (kreeg er bijna een televisie bij he Ruud πŸ˜‰ die gaat zorgen voor de bocht… een Samco of SFS bocht gaat zorgen voor de haakse verbinding… moet net kunnen lukken aldus de berekeningen.

 
Vooranzicht van het mobiel.. niet eens zo verkeerd vind ik zelf: leeuwtje op de Cos-nix cooler plakken en klaar.

 
Dit is de turbosmart die we in een kleine groepsaankoop hadden gescoort (all the way from Australia mate… shipped as a birthdaypresent !), bedoeld om zeer nauwkeurig de leklucht te kunnen bepalen van de wastegate (en zodoende de turbodruk verhogen).

 
Op de volgende foto is goed te zien wat we deze week gelast hebben: de buis die naar de intercooler toe gaat heeft 2 knikken (een omlaag en een naar het midden van de auto toe), het steuntje van de stationair regel pomp, (niet op de foto) de steunen van het waterpijpje bij het rechter voorwiel en 2 steuntjes voor de intercooler, waar straks een bandje omheen kan om de cooler vast te zetten (hoeft immers geen paard aan te hangen he !).

 
De motor heeft dan vandaag voor het eerst 10 seconden gedraaid… best owkay wel. Nu dus beginnen met de afwerking !

Het dak… tjonge tjonge… een hoop schroefjes, stuk plastic en het gat is weer dicht ! (geheugen notitie: volgende keer toch maar weer een 205 zonder panoramadak).

 
In de tussentijd al weer veel gedaan: de achteras van de oude racer, die niet lang geleden gereviseerd werd, hangt nu samen met de gele Koni’s en een paar nieuwe rubbers weer onder de auto, evenals de remklauwen en staal-ommantelde teflon remslangen. Hieronder zie je een erg saai karweitje: het verlengen van de kabelboom zodat de ECU straks fijn droog/ koel etc binnen kan hangen. Op de foto zijn de afgeschermde kabels overgebleven die ik nog moet doen (onder andere de pingelsensor zit daar aan). Helaas kon ik geen mooie standaardkabels meer vinden in ‘het magazijn’ maar een locale electronicaboer had mooie dunne kabel voor me.. volgens mij zitten daar normaal van die tulp-stekkertjes aan voor audio aansluitingen.

 
Dan de uitlaat… ook weer een verhaal apart zoals altijd weer blijkt. Een paar pogingen om een goede voorpijp te bemachtigen mislukten: de PEU 1-107 van de Bosal blijkt net even anders te zijn dan die van Romax (lees: 55mm ofzoiets in plaats van 65+), geen middenschot in de buis en een iets andere flens. Uiteindelijk dan toch de goede Romax buis gekregen, evenals 2 meter Romax 70mm rechte buis. Op de volgende foto zie je deze voorpijp:

 
De bedoeling aldus de geleerden was het geheel te strippen en nadien weer te gebruiken… daar ben ik dus mee begonnen: zo hou je 3 delen over waar je mee aan de slag kunt. De flens op het blok schroeven en zo lang stukjes van de pijp afflexen dat je mooi uitkomt.

Zoals ik al zeg: 7x gezaagd en nog te kort πŸ˜‰ Niet echt heel schokkend maar mijn precisie optiek blijkt weer eens niet lekker te werken. De pijp hangt nu zo strak tegen het gehemelte aan dat ik nog moet gaan zien de rechte buis recht te kunnen laten. Ow ja; aanschouw tevens mijn eerste bakkunsten van het nieuwe lasapparaat. Ik wilde ontdekken wanneer ik door het metaal heen zou gaan…. dat lukte vrij snel moet ik zeggen πŸ™‚

Dit is dan wat het geworden is: de flens er weer aangebakken en een mooie vloeiende lijn naar onderen toe. De ruimte die ik over heb tussen pijp en schutbord verbaasde me nog een beetje… dat is helaas bij de CTi toch wel andere koek.

Dan maar weer even een totaal plaatje tot nu toe: kabelboom mooi naar binnen toe, intercooler aangesloten met de Samco slangen en het luchtfilter ook netjes aan de kant liggen. Volgende stap is de middenpijp van de uitlaat, de lambda sonde en het expansie vat. Einde in zicht !

 
Vervolgens maar eens wat gaan afwerken: metertjes aansluiten; en jawel, weer een ‘iets’ wat ikke niet wist, en wat dus bij de CTi al gebeurd was toen ik hem kocht/ ombouwde. De olietemperatuurmeter werkt niet op de sensor die in de pan zit van het XM blok. Schijnbaar is er ook geen pasklare oplossing als vervanging.. dus daar moet nog even naar gezocht en gekeken worden (de olietemperatuur vind ik toch wel leuk om te weten op het circuit). Verder de Apexi uitgepakt en gemonteerd op de plaats van de middelste luchtroosters (waar ik een plexiglas plaatje voor gemaakt heb). Het aansluiten kan dus beginnen.

Na wat telefoontjes met Eric is het dan toch gelukt: de Apexi geeft licht.. en nog vaker dan 1x ook πŸ™‚ Aangezien het Rev. signaal er ook op aangesloten kan (moet) worden verwijder ik de toerenteller uit de cockpit en plaats daar de turbodrukmeter… nu is dat nog een kleintje, maar wie weet vind ik nog eens een mooie royale in de toekomst. Verder maar eens het interieur onder handen nemen, want dat is nog niet owkay…

De eerste goede testrit samen met Stefan leverde op de stopwatch op voor 80-120 tijden (naar boven afgerond):

3: 3 seconden

4: 3,4 seconden

5: 4,6 seconden

Powerflex Bussen ! (in 309 draagarmen)

Eerste stap is de oude troep verwijderen uit de 309 draagarmen: dit heeft Kwik-Fit Eric πŸ™‚ voor me gedaan. Schijnbaar lukte het overigens niet met de pers, maar moest er een zaag en brander aan te pas komen om het oude spul er uit te slopen. Op onderstaande foto zie je de busloze draagarmen en de losse Powerflex bussen liggen. De foto erna… uiteraard.. de draagarmen met de bussen erin !

 
Het monteren van de bussen in de armen gaat erg soepel moet ik zeggen.. met wat kopervet (bijgeleverd) klop je ze met de hand er zo in. Vervolgens druk/tik je met een hamer voorzichtig de RVS bussen erin. Eerste impressie: slappe boel.. de originele bussen bevatten een stuk minder ‘rubber’ en bewegen een stuk minder als je met een schroevendraaier een ‘wrik-beweging’ maakt.

 
Uiteraard ben ik dan wel een verse appel met een oude taaie peer aan het vergelijken. Rij-impressie moet uitkomst gaan bieden in de nabije toekomst ! Overigens.. waar doet een mens het helemaal voor: slechts 1 cm verschil in breedte tussen de standaard 1.9 GTi en de 309 GTi draagarm. Toch weet ik uit ervaring dat het best veel verschil maakt op de weg/circuit. Sterker nog: de banden slijten aan de buitenkant met de standaard draagarmen, iets wat aangeeft dat de wielen te veel naar binnen staan (eigenlijk: te recht op dus). Op onderstaande foto zie je dan ook nog eens goed het verschil tussen de 205 en 309 draagarm.

Lommel 2004… 400m sprint !

De 400 meter sprint was voor mij iets nieuws… stond als een debiel te kijken naar die lampjes.. Pre-Stage… Stage… weet ik veel ! Nu weet ik het hihi.. anyway: de tijden voor die 2 dagen, met slicks:

14,680 158,59 km/h Toerenbegrenzer in 1,2 en 3.. redelijke sprint, veel wielspin, tegen Stefan

14,250 160,71 km/h Goed zo ! Kwam aardig weg.. tegen een Golf 2.0 8v carbs met sper.

14,386 161,07 km/h Ook aardig.. weer tegen Stefan

Normale banden:

15,355 156,52 km/h Knap hoor die tijd: zeker als je weet dat ik van 2 naar 5 schakelde πŸ˜‰

14,727 158,59 km/h Owkay.. beste met normale (slechte) banden er op !

Overigens.. met de Apexi RSM rijd ik de volgende tijden:

0-100 km/h 6,08 seconden (slechte, heeele oude Uniroyal banden.. kan dus nog stukkie sneller)

0-100 km/h 6,00 seconden.. op de Bridgestone’s.. met 2 personen aan boord.

80-120 km/h 2,78 seconden bij dooraccelereren (veel wielspin).

Lees ook: Deel 2  Deel 3