205 CTi: Koeling

Aangezien de motor in de rode GTi een tijdje zonder warmtewisselaar (of oliekoeler) gedraaid had, en dit op de autosnelweg problemen opleverde met de koeling van de olie, was een oliekoeler voor nu een must. Het is een Mocal adapterplaat met thermostaat (80 graden) geworden met ‘standaard’ slangen en 1/2″ BSP aansluitingen.

 
Een echt nadeel van deze adapterplaat is dat deze in koude toestand al doorstroom heeft door de radiatoraansluitingen. Dit is door Mocal gedaan om de olie geleidelijk op te warmen, maar resulteert bij een iets grotere radiator in het niet warm krijgen van de olie. Persoonlijk ben ik ook niet zo blij met de constructie: de thermostaat had in mijn ogen de doorstroom van de radiator moeten blokkeren en niet een bijpas laten opengaan samen met de ‘open’ staande radiator aansluitingen.

 
Deze draadbus is nodig om de adapterplaat op het motorblok te kunnen schroeven. Heavy duty ‘schroevenvast’ houdt het spul, hopelijk, op zijn plek.

 
Het te gebruiken oliefilter: er is keuze uit diverse filters.. bijvoorbeeld een LS932 van Purflux; dit filter is ongeveer de helft qua hoogte in vergelijking tot een origineel filter.
Aussendurchmesser : 76 mm
Gewicht [ kg ]: 0.24
Gewindemaß : M 20 X 1.5
Höhe : 54.00 mm

 
Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van een vervangend Mann Filter (W 75/3) welke bijvoorbeeld op een Reanult Clio I Williams zit (en nog 100 andere Renaults)..:


Aussendurchmesser : 76 mm
Innendurchmesser 1 : 62 mm
Innendurchmesser 2 : 71 mm
Gewindemaß : M 20 X 1.5
Höhe : 50 mm
Info : mit einem Rücklaufsperrventil
Öffnungsdruck Umgehungsventil : 1,3 bar

Mocal 16-rij oliekoeler, 235mm breed met 1/2″ BSP aansluitingen. Zoals hierboven geschreven aan de grote kant waardoor de olie niet warm wordt. Ik heb daarom de doorstroom van lucht door de radiator geblokkeerd door een (rubberen) matje voor de radiator te plaatsen. Tevens een SPAL VA09-AP12/C-54A (klik op de link voor datasheet), zuigend aangezien hij bij mij achter de radiator is geplaatst. Deze is voor een update genomineerd.. echter samen met een alu radiator (die ik nog wil monteren) misschien toch prima. 
Zo zit de Mocal oliekoeler gemonteerd.. de plek waar bij het vorige motorblok de intercooler zat.

 
Een stapje verder met in elkaar bouwen.. hier zit de radiator met Spal op zijn plaats.

 
01-03-2015
Volledig alu radiator aangezien de versie met de kunstof ‘wangen’ altijd lek gaat. Bij deze wil ik de ontluchting aan de achterzijde ipv zijkant hebben en de boven aansluiting moet onder een andere hoek komen om plek te maken voor 2 Spal ventilatoren.

 
Direnza.. met een beetje zoeken op Ebay voor een heel stuk minder te koop..

 
De te gebruiken koelslang, 1343-C3 (euro 22,68 bruto), voor het aansluiten van de radiator aan het thermostaathuis. De onderste slang die de onder-aansluiting van de radiator met het tussenpijpje verbind is verkrijgbaar onder Gates nr.3323.