Achterlicht Units

Vanaf september 1990 heeft Peugeot nieuwe, ge-restylde achterlichtunits op de 205 gemonteerd. Deze units zien er een stuk moderner uit, en iets wat veel mensen dus willen doen is hun oude units vervangen door de nieuwe. Helaas passen de oude stekkers niet zo maar op de nieuwe achterlichten: een aantal aansluitingen zal omgezet moeten worden. Deze pagina beschrijft de handelingen om het klusje te klaren. 

Er zijn in de loop van de jaren 2 merken geweest die de units gemaakt hebben voor de 205. Dit zijn AXA en Valeo, herkenbaar aan de kleine opdruk op het glas (van lastic) of aan de reflector welke voor de AXA blinkend is en voor de Valeo dof van kleur. Natuurlijk zijn beiden zo bij Peugeot te bestellen, ook al kosten ze daar een leuke smak geld: rond de 140 gulden per stuk. Een van de mogelijkheden is kijken op de sloop: de units hebben op alle 205 modellen gezeten en zouden dus redelijk verkrijgbaar moeten zijn…. helaas niet helemaal waar: iedereen lijkt ze wel te willen hebben ! 

Terwijl de oude unit het achteruitrijdlicht geïntegreerd had is bij het nieuw type achterlichten een los achteruitrijlampje geplaatst op de plek waar bij het oude systeem slechts een kapje zat. Het lampje kost rond de 40 gulden en je zou het meteen kunnen meenemen in de ombouw: wettelijk is een achteruitrijlicht niet verplicht (dus ook niet op de APK); bij de 16v heb ik het nooit gehad.

 

De ombouw

Begin met het losdraaien van de 2 achterlichtunits: laat de kapjes (die met 2 kruisschroefjes vastzitten) er nog maar even opzitten. De moeren (1 per unit, 10mm) voor de units los te krijgen bevinden zich voor de linker unit LINKS achter de bekleding (die moet je dus een stukje lospeuteren) en die van de rechterunit RECHTS onder het tankje van de achterruitsproeier. Draai als de unit los ligt ook de kapjes er af (hoeft overigens niet persee).

Bij de 205 met het oude type achterlichten zit aan de linkerunit een 2-tal stekkeraansluitingen en aan de rechterunit slecht 1 (zie de tabellen hieronder). Het is dan ook snel duidelijk dat op de LINKER unit de doorverbind aansluitingen zitten voor de RECHTER unit. Vanuit de zekeringkast loopt een kabelboom van 6 draden naar het LINKER achterlicht, en vanuit daar lopen 5 draden naar het RECHTER achterlicht. In de tabel hieronder is aangegeven hoe de draden lopen: de linker 2 kolommen beschrijven de stekker die aan de ‘voedende’ kabelboom zit (die dus van voren komt), en de rechter 2 kolommen beschrijven de stekker en draden die aan de 5 kabels zitten die naar het rechterachterlicht gaan. De kabels zijn doorverbonden met elkaar in het achterlicht: alleen de massa van het rechter achterlicht vormt daarop een uitzondering: die wordt rechtstreeks van de carrosserie genomen (links). De oranje stekker wordt bij zowel het oude type als het nieuw type achterlicht doorverbonden naar een apart stekkertje waar het mistachterlicht op wordt aangesloten, bij zowel oud als nieuw aan de LINKER unit, gelukkig ook dezelfde stekkers. De kentekenverlichting is de laatste uitzondering: het nieuw model achterlicht heeft daarvoor op de LINKER unit een stekker zitten terwijl deze bij het oud model op de RECHTER unit zitten. Hoe je dat het beste kunt oplossen lees je hieronder.

 


OUD MODEL

Oud model stekker (draden uit boom)

Oud model stekker naar rechts (en ook rechts)

Draad kleur

Functie

Draad kleur

Functie

       
Rood Achteruitrijdlicht Blauw Achteruitrijdlicht
Groen Remlicht Bruin Remlicht
Geel Stadslicht Geel Stadslicht
Wit Knipperlicht LINKS (Groen/ Geel) Massa 
Blauw Knipperlicht RECHTS Wit Knipperlicht RECHTS
Oranje Mistachterlicht    

 

Verder zitten er bij het oud model achterlicht unit twee stekkers op het LINKER achterlicht :

Bruine stekker (Mistachterlicht)

Draadkleur Functie
   
Rood Van Oranje af
Groen/ Geel Massa

 

Zwarte stekker (Massa)

Draadkleur Functie
   
Groen/ Geel Massa aan Carross.

 

Verder zit er bij het oud model achterlicht unit een stekker op het RECHTER achterlicht :

Bruine
stekker (Kentekenverl.)

Draadkleur Functie
   
Rood Van Geel af
Groen/ Geel Massa

 


NIEUW MODEL

Nieuw model stekker (draden uit boom)

Nieuw model stekker naar rechts (en ook rechts)

Draad kleur

Functie

Draad kleur

Functie

       
Geel Dimlicht / Stadslicht Rose Dimlicht / Stadslicht
Wit Knipperlicht LINKS Groen Remlicht
Oranje Mistachterlicht Blauw Knipperlicht RECHTS
Rood Achteruitrijdlicht (Groen/ Geel) Massa 
Groen Remlicht    
Groen/ Geel Massa    

 

Verder zitten er bij het nieuw model achterlicht unit een 3 tal stekkers op het LINKER achterlicht :

Rode stekker (Achteruitrijdlicht)

Draadkleur Functie
   
Blauw Van Rood af
Groen Massa

 

Bruine stekker (Mistachterlicht)

Draadkleur Functie
   
Rood Van Oranje af
Groen Massa

 

Witte stekker (Kentekenverl.)

Draadkleur Functie
   
Geel Dimlicht
Groen/ Geel Massa (van geel af)

 


 

Hoe kun je nou het beste werken… wat is de makkelijkste manier ?? Misschien heb je de unit op de sloop weten uit te halen,.. en misschien ben je wel helemaal in de ideale positie dat de stekkers er nog op zitten. Bij mijn schoonbroer Marcel was dat dus het geval… ideaaaaal gewoon. Ik ga in het onderstaande verhaal echter uit van een iets minder ideale
situatie: geen stekkers, dus gebruik maken van kabelschoentjes. Begin met het losdraaien van de units: bij voorkeur eerst zoals boven beschreven…. vervolgens:

 • Trek je de stekkers los die aan de linker lichtunit vastzitten. Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien zijn dit: een 6-polige stekker, een
  5-polige, een 2 polige van het mistachterlicht en en gele stekker van de massa-aansluiting (zit ook rechtstreeks aan de carrosserie).

 • Haal vervolgens de stekkers van de rechter unit los;  een 5-polige en een 2-polige stekker (die van de
  kentekenverlichting).

 • Haal vervolgens van de rechterkant de kleine stekker los (die van de kentekenverlichting) en haal de stekkertjes er uit. Nu kun je met een beetje friemelen de draden uit het gat in het midden trekken, en vervolgens weer naar LINKS leggen (een stugge elektriciteit draad doet wonderen).
 • Zet vervolgens aan de linkerkant het stekkertje er weer op … past zo in de nieuwe unit… kentekenverlichting klaar.
 • Nu je toch het gat in het midden van de auto goed het bekeken trek je vanaf het nieuwe mistachterlicht een nieuwe kabel (met 2 aders) naar het LINKER achterlicht: met behulp van 2 kabelschoentjes op het contact van de licht unit en…. klaar is je achteruitrijdlicht.
 • Knip aan de rechterkant de stekker van de draden af en maak er kabelschoentjes aan vast… deze kun je meteen op het achterlicht aansluiten. De volgorde vind je nog een keer hieronder: links de draden van de oude stekker (in de Toenmalige volgorde), rechts het nieuwe achterlicht met de goede volgorde !!

 

Blauw Achteruitrijdlicht VERVALT      
Bruin Remlicht   Dimlicht / Stadslicht Geel
Geel Stadslicht   Remlicht Bruin
(Groen/ Geel)

Massa 

  Knipperlicht RECHTS Wit
Wit Knipperlicht RECHTS   Massa (Groen/ Geel)

 

 • Maak de 6 polige stekker open en zorg dat je straks goed aan de contacten komt,
 • Strip vervolgens de kabeltjes die van de rechter unit afkomen
 • Sluit nu de draden van de RECHTER unit aan bij de draden van de kabelboom die van voren komt,
 • Gebruik ook hier weer de kabelschoentjes (groot genoeg voor 2 draadjes) en sluit ze aan op de LINKER unit volgens het onderstaande schema:

 

Aansluitingen unit LINKS

Volgorde van nieuwe unit LINKS

Aansluitingen van RECHTS

Geel Dimlicht / Stadslicht Geel
Wit Knipperlicht LINKS  
Oranje Mistachterlicht  
Rood Achteruitrijlicht  
Groen Remlicht Bruin
Groen/ Geel Massa Groen/ Geel

 

 • De blauwe draad voor het RECHTER knipperlicht soldeer je direct aan de draad die van rechts komt (de witte draad van rechts).
 • De massa pak je weer van de carrosserie af (waar ook de oude unit aan vast zat) en soldeer je samen met de andere draad die van de RECHTER unit komt aan de LINKER unit aan de onderste pen.
 • Lampjes erin: boven (dus voor het stads/dimlicht 4x 15 Watt en onder (knipperlicht en remlicht) 4x 21Watt.
 • Tijd om te testen…..  succes !

 

Hieronder nog een schematische weergave van het geheel.Plaatjes gemaakt door Tjitte de Jong