Eenarmige Ruitenwisser

Eenarmige ruitenwisser

Een eenarmige ruitenwisser,.. we hebben het allemaal wel eens gezien, en er zijn genoeg vragen over. Kan dat ook bij mijn 205 ?? Wat kost dat dan ? Kun je zoiets ook zelf maken dan ? Hoe ? Om op al deze vragen een kort antwoord te geven: ja het kan, en ook heel simpel. Eigenlijk kun je het, op voorwaarde dat je een lasapparaat hebt, zelf…. zelfs met behulp van en boutverbinding zou het mogelijk moeten zijn… alleen komen er toch wel wat krachten op de aandrijving van de wisser,.. dus lassen is sterker en dus op den duur ook beter. In de onderstaande tekst heb ik proberen uit te leggen hoe je het best van je twee vertrouwde wissertjes eentje kunt maken.

Benodigdheden

Voor het maken van een enkele ruitenwisser met was installatie zoals ik die op mijn CTi heb zitten moet je het volgende tot je beschikking hebben:

Een Citroen BX ruitenwisser… let er op dat het slangetje in de knik niet gebroken is… sproeit echt heel vreemd dan !
Een lasapparaat voor het lassen van een simpele verbinding
Een zaag en eventueel een bankschroef
Een meetlatje, 10-er dop, 13-er dop, torx sleuteltje of kruis schroevendraaier, schaar of kniptang
Stukje zwarte tape
Beetje dik vet
Verder een complete 205 GTi (of andere 205) met 2 ruitenwissers, en verder alle slangetjes compleet en sproeier werkend.
…. niets vergeten ?? Dan verder met het echte werk;

Beschrijving

Begin met het er af halen van de 2 originele ruitenwissers, hiervoor heb je een 13-er dop- steek- of ringsleutel nodig, als je de moer verwijderd hebt zet je de ruitenwissers recht op en wrik je ze van de asje af,
Zet nu de motorkap open en verwijder de 3 boutjes (of torx of kruis) van de plastic beschermkap voor/onder de voorruit,
Haal het slangetje los van de ruitensproeier nippels op de motorkap en zorg dat het slangetje zo meteen door de plastic plaat gehaald kan worden, je kunt hier het beste alles verwijderen, dus vanaf de spuitnippel tot aan de doorzichtige plastic slang,
Trek de plaat eerst aan de voorkant naar boven (kost wat kracht soms) en trek hem dan onder de voorruitrubber vandaan,
Schroef nu de asjes los (4 moertjes) waar de ruitenwissers op zitten (10-er dop- st….) en laat deze even los hangen,
Draai nu de motor zelf los (1 dikke bout), haal de stekker van de motor af en haal het hele zaakje uit de auto,
De asjes kun je het beste loshalen door middel van 2 schroevendraaiers: wip op die manier het stangetje van de kogel af…. doe dit even voorzichtig want de stangetjes zijn van een vrij dun en zwak materiaal gemaakt !!
Haal vervolgens het achterste stangetje (die vroeger voor de rechter ruitenwisser was) er af (de buitenste kogel blijft gewoon zitten),

Dit is een van de asjes die net van de auto zijn afgekomen. De lengte van hart- tot hart is 6,55 cm (van hart kogel tot hart asje). Het is de bedoeling dat deze afstand korter wordt, om precies te zijn: 4,8 cm van hart tot hart.

Haal tijdens het lassen het plastic kapje van het asje af… anders smelt het. Het beste kun je zelfs het hele zaakje uit elkaar halen (ring aan de bovenkant van het asje) omdat je het toch nog even smeren moet (zitten na jaren vaak vrij vastgekoekt).

Spuit vervolgens het net gelaste gevalletje even in met zinkspray of iets anders tegen het roesten en monteer de ‘vleugeltjes’ weer van het geheel… gebruik flink wat vet zodat het weer soepel beweegt. Vijl aan de onderkant van het asje een plat stukje zoals in de foto hierboven te zien is.

Het tweede stangetje is verwijdert zodat de motor weer in de auto geplaatst kan worden… druk de stekker er weer op en zet de motor weer vast met de dikke bout. Zorg dat het slangetje ongeveer legt zoals op de foto. Wil je trouwens de wisser in het midden hebben in rust stand dan moet je het asje met kogel op de motor een kwart slag verdraaien !!

Hier kun je goed zien dat de achterste kogel op de motor blijft zitten, en dat de bovenste kogel gebruikt wordt voor de rechter (nu dus de enige) ruitenwisser. Bevestig vervolgens het asje weer op zijn plaats en gebruik wat vet tussen de kogel en het plastic huis.

Maak net onder de opening van de plastic plaat voor de ruitenwisser een klein gaatje,.. net groot genoeg om het plastic verdeelstukje er met een beetje geweld in te persen… draai vervolgens in het 3e gat (zoals hiernaast te zien is) een schroef ter afdichting… je kunt natuurlijk ook een koppelstukje gebruiken (met maar 2 gaten). Maak het rechtergat van de plaat dicht met een stukje zwarte tape.

Leg de plastic plaat nu los op de auto en monteer een stukje slang voor straks naar de ruitenwisser te lijden. De slang die van het pompje afkomt duw je aan de andere kant van het koppelstukje waarbij je erop let dat dit slangetje straks niet het asje gaat raken… gebruik eventueel een tie-wrap om het slangetje tegen de plastic plaat aan te binden (zie andere foto’s). Duw de plastic plaat vervolgens op zijn plaats… en draai vervolgens de schroefjes weer vast om de plaat vast te zetten.

Dit is hem dan: de ruitenwisser van de Citroen BX, inclusief sproei-installatie op de wisser zelf. Het wisserblad is gewoon standaard voor de Peugeot 205 en zorgt voor een redelijke veegoppervlakte van de ruit.

Zoals je ziet heb ik het slangetje vastgezet met een tie-wrap omdat deze anders het asje raakt… en het een klapperend geluid geeft. Het slangetje naar de wisser maak je net zo lang dat het goed over de wisser beweegt als deze naar de andere kant slaat…. niet te kort dus !! Gebruik een stukje zwarte tape voor het gat van het kapje een beetje weg te werken.

En dit is dan het eindresultaat: een enkele ruitenwisser in het midden van de auto…. ziet toch wel grappig uit he ! Mocht je de ruitenwisser daarbij ook nog rechtop willen hebben in rust-stand dan moet je het asje met de 2 kogels wat op de motor zit losmaken en verdraaien totdat de ruitewisser in de middenstand staat…. snel gedaan.