Koopgids

Zoals iedereen ondertussen wel weet is de Peugeot 205 Gti een echte ‘rijdersauto’. In standaard vorm met een behoorlijk comfort, een leuke uitrusting zoals een half lederen interieur, mooie lichtmetalen velgen, een dakspoilertje, verstralers, een kaartleeslampje, centrale vergrendeling en nog wel wat meer van dat moois. In de loop der jaren is het aanbod van 205-jes aardig afgenomen en wat daar op aansluit is dat er een hoop slechte, of zelfs opgelapte 205’s tussen zitten. Een beetje kenner ziet al snel of de auto nog in een redelijke staat verkeert, of dat je hem beter kunt laten staan. Wat zijn dan nou de tips voor het kopen van een 205 ?? Waar moet je zoal op letten ?? Hieronder volgt een (beperkt) overzicht van de punten die je zeker moet controleren alvorens de auto tot de jouwe te maken:
 
Voorzijde / Onder de motorkap:

 

 • Het jaartal op het motorblok (bij de radiator op het inlaatspruitstuk) : een kleine afwijking is mogelijk: auto van ’92 kan best nog een blok van eind ’90 hebben, let vooral op grote verschillen of negatieve verschillen,
 • Een Gti heeft halogeen lampen aan de voorzijde: bekijk of deze er nog inzitten en de lampen cq. reflectoren nog mooi helder zijn: soms worden na schade de ook (op de sloop) beschikbare duplo lampen gemonteerd, of
 • indien nieuw- de goedkopere namaak (niet ‘origineel Peugeot’) lampen,
 • Zijn de verstralers nog een beetje netjes ?? Nieuwe verstralers of (de niet originele) mistlampen duiden vaak op schade OF een vorige eigenaar met hart voor zijn auto, over het algemeen zijn ze echter verroest of gebarsten……
 • Is de hoofdremcylinder/bekrachtiger nog mooi droog ? Vaak begint het lekken bij de aansluiting tussen hoofdremcylinder en rembekrachtiger, revisiesetjes zijn prijzig ( ongeveer f 150,-) en geen garantie voor een lang lekvrij leven. Goed bekijken dus, ‘zweten’ mag wel een beetje,…..maar ook niet meer !

 
 
Onderstel:

 

 • Hoe is het met de reactiestangetjes: altijd al een zwak punt geweest, en dan ook 2x door Peugeot gemodificeerd. Let op speling en dus ook ‘knotsen’. Trek bij defect zeker wat van de prijs af !
 • Hoe is het met de stuurkogels ?? Weer een zwak punt, zeker bij de sneller bereden 205’s. Erg soepel draaien betekent het begin van het einde, en speling betekent natuurlijk helemaal
  kapot,
 • Als je dan toch onder de auto ligt: check ook de fusee kogels… als deze spelling hebben moet je nl. de hele draagarm vervangen. Niet zo heel veel werk, maar ze kosten wel wat !)

 
 
Aandrijflijn:

 

 • Zijn de aandrijfassen nog okay ?? Dit kun je bij rijden voelen bij bv volgas (de auto begint dan te trillen), of door het voelen van de speling als je de auto opkrikt en draait aan de as (mbv een tang) en het wiel bv. vasthoudt. Beginnende slijtage is te horen door het rijden van een cirkel (met volledige stuuruitslag).
 • Zijn de aandrijfhoezen ook nog in orde ? Lekkende hoezen leiden uiteindelijk tot kapotte assen, en dat gebeurt redelijk snel ! (1 as kost tegen de f300,-), controleer dus onder de kap op (dikke) vetsporen,
 • Zijn de wiellagers nog in orde ? Zeker bij trommeltjes aan de achterzijde zijn de lagers vaak gaar. Kapot aan de voorzijde is een indicatie voor snel rijden, en betekend een redelijk prijzige reparatie (een kapot lager klinkt als een continue zeurend of knokkend geluid als je rijdt,.
 • Zijn de schokbrekers nog enigszins in orde ?? Kijk daarvoor bij het opkrikken van de auto onder de rubber van de schokbreker: indien je olie ziet zijn ze zeker kapot ! Daarnaast maakt een kapotte schokbreker een knotsend geluid bij putten en oneffenheden in de weg.
 • Zijn de remschijven nog bruikbaar ? Soms trekken ze krom, waar je dus op moet letten bij het remmen, vooral aan de voorzijde gebeurt dit snel, achter is vaak oude troep: zelf vervangen,

 
 
Carrosserie:

 

 • Kijk naar de bekende Peugeot deukjes, te vinden boven de deurgrepen (mensen gooien de deur vaak dicht met een duim vlak boven de klink), aan de voorzijde van de motorkap (van het dichtduwen ipv. gooien van de kap) en op tal van andere plaatsen. Een Peugeot 205 zonder deze deukjes is of heeeeeel goed onderhouden, of heeeeel mooi gerepareerd…..
 • Indien de auto schade heeft gehad kan het zijn dat er geen originele delen (hoofdzakelijk voorzijde) zijn gebruikt. Te denken is aan de spatborden en de motorkap…..helaas sluiten de niet-originele een stukje minder mooi wat de zien is aan de naden tussen deur en spatbord……..
 • Bekijk of er bij de overgang dorpel-deurstijl geen roest te vinden is. Dit duidt op een losgelaten puntlas, of op een schurende deur.
 • Als je de deur (links/rechts) opent moet je letten op het hechtpunt van het achterspatbord, de dorpel en de stijl naar het dak. Vaak is dit punt verroest wat duid op een slechte las, of erger nog: losse platen,
 • Let op kleine haarscheurtjes bij de achterraampjes. Vooral in de naad boven het raampje kan nogal eens een scheur ontstaan (vaak ontstaan door de stevige rijstijl van de eigenaar),
 • Onder de bies achter de deur, net boven de dorpel, hoort over een zeer klein stukje (ongeveer een halve centimeter hoog en een decimeter lang) een verdikking onder de lak te zitten (gedeelte van de coating van de auto). Is dit er niet dan is het waarschijnlijk dat de auto een (grotere) schade heeft gehad.
 • De speling op de deurpennen is ook iets wat je makkelijk ff kunt controleren: deuren gaan immers op den duur iets doorhangen en daardoor kunnen de scharnieren gaan uithangen,… duur genoeg als je dat moet laten maken ! (bedankt Martijn !)

 
 
Algemeen:

 

 • Doen alle elektrische delen het nog ? Peugeot is duur bij dat soort delen, let dus op: achterruitverwarming, achter +voor ruitenwisser, ruitensproeier voor en achter, aanjager (piepjes ??), centrale vergrendeling, lichtschakelaar (groot licht etc etc).

 
 

 
Veel succes met het kopen van je 205 !!! Enne: hou in je achterhoofd dat iets kopen snel gebeurd is,… kijk en vergelijk is mijn motto !!!